In memoriam: Eddy Wally (1932-2016)

ZELZATE – Eduard Van de Walle, bij het grote publiek gekend onder zijn alias Eddy Wally, is zaterdagavond overleden in het rusthuis. Dat wordt bevestigd door zijn manager Hugo Colpaert. De dichter, selfmade man, academicus, onderscheiden beroepsmilitair, mode-ontwerper, muzikant, aforist, marktkramer en polyglot werd 83 jaar. Een in memoriam. 

Foto: Bert Heymans, CC by AS 2.0
Foto: Bert Heymans, CC by AS 2.0

 

 • 12 juli 1932 – Eduard Joseph Marie Bobby Mohammed Slisse Van de Walle wordt meteen als marktkramer geboren in Zelzate, dat toen nog Groot-Terneuzen heette en bezet werd door de watergeuzen.
 • 1932 – Tijdens lange, nachtelijke serenades die zijn ouders tot wanhoop drijven oefent de kleine Eduard zijn stembanden, die later de wereld zouden veroveren als The Voice of Europe.
 • 1933 – De kleine Eduard legt de kiem voor zijn uitgebreide vocabularium door reeds vóór zijn eerste verjaardag moeilijke, multisyllabische woorden onder de knie te krijgen, zoals ‘super’, ‘geweldig’, ‘onvoorstelbaar’ en ‘pernicieus’.
 • 1939 – De kleine Eduard beheerst intussen vlot de taal van Shakespeare en laat zich, na het doorploegen van het oeuvre van Herman Melville, voortaan aanspreken als Eddy Wally, kort voor Eduard Wallyvis.
 • 1941-1944 – Eddy Wally wordt opgeroepen om zich bij de Hitlerjugend aan te sluiten. Hij wordt ingezet bij het eerste regiment Wiener Zangerknapen, waar hij al snel de taal van Goethe onder de knie krijgt.
 • 1945 – Wally raakt levensgevaarlijk gewond tijdens de grote dansbattle van Berlijn, waar overigens de kiem gelegd werd van het latere Eurovisiesongfestival.
 • 1947 – Eddy Wally keert berooid terug van het front en gaat aan de slag in een textielfabriek in Sas-Van-Gent. Hij leert er Sjarel Delvaux en Lowie Vuitton kennen, met wie hij naar Parijs trekt om er een exclusieve handtassenlijn uit de grond te stampen. Wally leert er vloeiend de taal van Molière spreken. Deze legendarische generatie Parijse mode-ontwerpers zou later bekend worden als ‘De Zelzaatse Drie’.
 • 1949 – Door artistieke meningsverschillen gaan Delvaux, Vuitton en Wally elk huns weegs. Terwijl Delvaux en Vuitton elkaar beconcurreren in de high-endmarkt, kiest Wally slim voor een monopolie in het veel bredere low-endsegment. Door zijn producten persoonlijk aan de man te brengen verzekert hij zich van een ontzettend trouw cliënteel.
 • 1951 – Eddy Wally doet zijn legerdienst bij de parachutisten. Hij wordt ingezet tijdens de Korea-oorlog, maakt daar verschrikkelijke dingen mee en komt met een serieuze slag van de molen terug naar België.
 • 1952 – De steeds excentriekere Eddy Wally investeert quasi het volledige fortuin dat hij in de mode-industrie vergaarde in een verlieslatende, ambachtelijke schlagerij in Ertvelde. Zijn entourage verklaart hem gek, maar Wally legde hier wél de kiem voor zijn latere succes.
 • 1955 – Selfmade man Eddy Wally, gefrustreerd over het feit dat hij in zijn jeugd nooit heeft kunnen studeren, vat tegelijkertijd de studies Economie en Verloskunde aan.
 • 1959 – Eddy Wally studeert cum laude af als econoom, met een gelauwerde paper over marktmechanismen.
 • 1962 – Eddy Wally studeert cum laude af als gyaecoloog, met een gelauwerde paper over kraammechanismen.
 • 1963 – Eddy Wally’s baanbrekende paper over marktkraammechanismen, waarvoor hij in 1988 de Nobelprijs Economie zal krijgen, legt de basis voor de geheel nieuwe academische discipline Marktkraameconomie.
 • 1964: Het Belgisch leger zet Eddy Wally in tijdens de operaties Rode Draak en Zwarte Draak in Congo.
 • 1966: Eddy Wally ontwikkelt ‘Charcuterie’, een nieuw product in zijn schlagerij. Pas nadat keurschlager Johnny Hoes hem aanraadt om dat in te korten tot ‘Chérie’, slaat het product aan bij de grote massa. Wally en Hoes zullen in de jaren daarna steeds blijven samenwerken.
 • 1969 – In het autobiografische ‘Als marktkramer ben ik geboren’ schrijft Wally zijn al bij al gelukkige jeugd van zich af.
 • 1974 – Eddy Wally behaalt een graad in de Astrofysica met zijn paper ‘In het heelal is het alle dagen carnaval’, een verkennende studie over de kosmische achtergrondruis.
 • 1977 – Eddy Wally wordt voor het eerst geïnterviewd door Serge Simonart, voor een groepswerkje in de lagere school. Een grotere mijlpaal zal de rijkgevulde carrière van Eduard Van de Walle niet kennen.
 • 1979 – Eddy Wally leert zichzelf de taal van Cervantes en de tango di amore aan om de Latijns-Amerikaanse markt te veroveren met zijn schlagerij.
 • 1982 – Eddy Wally leert zichzelf de taal van Dostojevski aan om de Russische markt te veroveren met zijn schlagerij.
 • 1984 – Eddy Wally leert zichzelf de taal van Lao Tse aan om de Chinese markt te veroveren met zijn schlagerij. Sindsdien vind je een broodje Bao Bei standaard bij zowat elke friet-Chinees.
 • 1986 – Staatsveiligheid opent een onderzoek naar Wally’s vele Oostblokconnecties.
 • 1987 – Eddy Wally schrijft het post-traumatisch stresssyndroom dat hij opliep tijdens de Koreacrisis en de Congo-oorlog definitief van zich af in het gitzwarte ‘Ik spring uit een vliegmachien’.
 • 1988 – Eddy Wally verwerft de Nobelprijs Economie. ‘Waaw, geweldig. Super! Onvoorstelbaar’, speecht hij tijdens de uitreikingsceremonie.
 • 1992 – Eddy Wally leert zichzelf het Nahuatl (een Mexicaanse indianentaal, nvdr.) aan, niet zozeer om alweer een markt te veroveren, maar gewoon voor zijn plezier.
 • 1995 – Met zijn fijnproeversproduct ‘Chérie is in da house’ hoopt Wally aansluiting te vinden bij de nouvelle vague die sinds de new beat door de Europese gastronomie waait. Het product slaat niet echt aan en sindsdien plooit Wally zich terug op de vertrouwde, ambachtelijke schlagerij die hij in de loop van vier decennia helemaal geperfectioneerd heeft.
 • 6 maart 2011 – Eddy Wally’s omvangrijke hersenen worden getroffen door een bloeding. Hij zal nooit meer de oude worden en zich voortaan beperken tot het Nederlands, en flarden Nahuatl.
 • 2012 – Eddy Wally geeft een afscheidsconcert in Kortrijk. Hij laat de schlagerij nu over aan zijn dochter Marina.
 • 6 februari 2016 – Eddy Wally, The Voice of Europe, overlijdt in het rusthuis in zijn vertrouwde Zelzate. Moge hij alle dagen carnaval vieren in zijn geliefde heelal.

9 reacties op "In memoriam: Eddy Wally (1932-2016)"

 1. The Voice of Europe is niet meer. Hierboven op de achtste planeet heb ik wel Mon Chérie teruggevonden. Toffe kerel trouwens, die Neptunus, maar toen ik over mijn schlagerij begon, moest hij net wat zeeën gaan bevaren. Gewèldig!

  Beantwoorden.
  1. P.S. ik heb nog altijd spijt van de baldadigheid die ik in 1976 in Ertvelde heb uitgehaald. Ik vond het toen zeer leuk om hem met belegen markttomaten te bekogelen tijdens een optreden in zijn eigenste feestzaal. Voor alle duidelijkheid, ik werd opgezweept door een meute medestudenten en in Gent was er op dat moment niets te doen.

   Beantwoorden.
   1. P.S. 2 : de spijt is en was en blijft er omdat ik het doel (De Stem van Ertvelde) miste en er dan enkel nog niet belegen tomaten overbleven wat op zich niet zo erg is en eigenlijk beter smijt maar het effect was en is en blijft toch niet hetzelfde.

    Beantwoorden.
 2. Gene(ga)r(n)aal Vlieger · Bewerken

  Hij kloeg constant over de slechte bediening tijdens zijn talrijke vliegreizen. Zo genoot hij van de ruime aandacht die hij kreeg toen hij bij een van zijn trips naar Dallas of Las Vegas ermee dreigde uit het vliegmachien te springen. Sabena is echter deze negatieve reclame nooit te boven gekomen, met de gekende gevolgen vandien…

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter