Onbeleefde Chinees komt niet opdagen voor Nobelprijs

OSLO – Tijdens de uitreikingsplechtigheid van de Nobelprijs voor de Vrede blonk laureaat Liu Xiaobo uit in afwezigheid. Waarom hij zijn kat naar de ceremonie stuurde mag Joost weten: de onbeleefde Chinees heeft nooit gewaarschuwd dat hij er niet bij zou zijn.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

Nobelprijslaureaat Liu Xiaobo (Foto: Flickr)
Nobelprijslaureaat Liu Xiaobo (Foto: Flickr)

Thorbjörn Jagland, de voorzitter van het Nobelprijscomité, is alvast niet te spreken over Xiaobo’s afwezigheid. “Het is sinds 1935 geleden dat een winnaar niet komt opdagen voor de ceremonie (toen de Duitse jood en journalist Carl von Ossietzky nazi-Duitsland niet mocht verlaten, nvdr.). Maar goed, dat was duidelijk een geval van overmacht. Maar welk excuus heeft Xiaobo eigenlijk? Wij proberen hier jaarlijks op een ernstige manier iemand te belonen die zich inspant voor de vrede, en dan lapt hij ons dit. Beseft hij wel hoe lullig zo’n lege stoel overkomt in beeld? Hadden we dit geweten, dan hadden we gewoon Obama nog eens gevraagd, op die mens kun je tenminste rekenen.”

Ook de Chinese autoriteiten zijn verbolgen over de afwezigheid van hun “gewaardeerde medeburger”. Zhou Yongkang, minister van Openbare Veiligheid: “De Nobelprijs voor de Vrede is nog nooit aan een Chinees uitgereikt. Dit is dus een gemiste kans om onze glorieuze Volksrepubliek eens in een ander daglicht te plaatsen voor de wereldgemeenschap, in de geest van openheid, tolerantie en hemelse vrede die in ons staatsbestel is ingebakken.” “En dan lapt hij ons dit”, beaamt Yang Jiechi, Chinees minister van Buitenlandse zaken, die daar aan toevoegt “niet kwaad te zijn, enkel teleurgesteld”.

“Het is bijzonder onbeleefd en on-Chinees om zonder waarschuwen weg te blijven van een feest ter jouwer ere”, aldus nog Zhou Yongkang. “En in ons land staan er straffen op het belachelijk maken van je land. Xiaobo is dus bij deze gewaarschuwd: als we hem terugvinden, dan zal het niet voor een prijsuitreiking zijn. Met alle Chinezen, maar niet met den dezen.”

Laat een reactie achter