Waarom deredactie.be verandert in vrtnws.be

BRUSSEL – Deredactie.be, de nieuwssite van de VRT Nieuwsdienst, verandert haar naam in vrtnws.be. Een noodzakelijke maatregel in het kader van de besparingen bij de openbare omroep, licht lgmn hfdrdctr Lsbt Vrlmn toe.

Door de besparingen bij de openbare omroep kan de Nieuwsdienst geen klinkers meer kopen.

“Dr d nhdnde drk vnt d Vlms rgrng kn VRT NWS zch gn klnkrs mr vrrlvn. N ngzn ns bdgt klnr s dn vrgr mtn w ds hrd kzs mkn. Vrtn gbrkn l nz jrnlst nkl mdklnkrs. J knt nt n n hl jrnl mt klnkrs tzndn n Bjrn Snns n hl jr n d VS nr d hrn ltn gn”, aldus Vrieleman.

Vrieleman benadrukt dat de kijker weinig tot niets zal merken van de taalkundige efficiëntie-oefening. “t ndrzk blkt dt mnsn vk gng hbbn n mdklnkrs m n wrd t bgrpn. D kkr zl ds gwn wt mr mt mtn dn. N wr r sprkvrwrrng kn ntstn knnn w f n t wl 1 klnkr kpn mcht dt ndg zn. Mr gd, drn mt ffrs mkn. W zn ht rd vn Frtn nt.”

Gewezen Rad Van Fortuin-presentator Walter Capiau begrijpt de keuze van de Nieuwsdienst. “Klinkers kopen is, naast prijzengeld, een van de duurste uitgaveposten voor televisiemakers. Wij lieten onze kandidaten dat dan ook zelf doen, en dat waren dan nog de gouden jaren negentig met de gigantische reclamebudgetten, he!”

De budgettaire ingreep is niet de enige besparing die dit najaar wordt geïmplementeerd bij de openbare omroep. Zo zullen kijkers zich tevreden moeten stellen met herhalingen van FC De Vicekampioenen en zullen Frank en Sabine er elke dag weer zijn met minder weer, in plaats van meer weer.

 

8 reacties op "Waarom deredactie.be verandert in vrtnws.be"

    1. Niet alleen politiek, maar ook vanuit economisch en moreel standpunt is het beter alleen klinkers te behouden. Na langdurig onderzoek zijn onafhankelijke statistici tot de conclusie gekomen dat er meer medeklinkers zijn dan klinkers. De kans dat er meer letters gekocht worden is dus heel wat groter als het zou gaan over medeklinkers dan in het geval van klinkers. Bovendien kan in één woord eenzelfde klinker herhaalde malen voorkomen, zodat bij het kopen van één klinker je er meerdere gratis bij krijgt. Bij het kopen van medeklinkers is dat veel minder het geval. In tijden van besparingen kan dat een aardig extra inkomen betekenen voor de VRT. Wat ons dan meteen op het morele voordeel brengt: het opvullen van de financiële VRT-putten hoeft dan niet meer door de niet-geïnteresseerde belastingbetaler gevuld te worden, maar ze worden gevuld door de wel geïnteresseerde meerwaardezoeker. Die, ook dat is nieuw voor de VRT, nu eens echt waarde krijgt voor zijn geld.

      Beantwoorden.

Laat een reactie achter