De Persgroep en De Raaskalderij smeden historisch journalistiek pact

BRUSSEL – In een gemeenschappelijk communiqué maakten de directie van De Persgroep en de redactieraad van De Raaskalderij bekend dat zij vandaag een samenwerkingsakkoord hebben afgesloten. De Persgroep gaat de berichtgeving van De Raaskalderij via haar eigen kanalen verspreiden. Christian Van Thillo, CEO van De Persgroep, noemt het akkoord “historisch”.

– van onze redactie –

Christian Van Thillo, CEO van De Persgroep, noemt het samenwerkingsakkoord "historisch."
Christian Van Thillo, CEO van De Persgroep, noemt het samenwerkingsakkoord “historisch.”

De Raaskalderij werd in 1836 opgericht door Archibald de Leugheneire en Achiel van Speybraeckel, twee werknemers van de oude ambachtelijke raaskalderij van Lovenjoel. Het kleine krantje had oorspronkelijk een erg syndicalistische inslag, maar de redactie breidde de verslaggeving al snel uit naar algemeen lokaal, nationaal en later ook internationaal nieuws. Die redactie kende door de jaren heen trouwens een aantal legendarische leden: o.a. Kevin Groenboeck (de uitvinder van de dt-regel), Jefke Gerlo (de allereerste showbizzreporter van de Lage Landen, die de term BV lanceerde), Vladimir Mosschelschade (vooral bekend dankzij de vulgarisering van het verzameld werk van Schopenhauer), Rover Maan (die altijd in het Engels schreef, maar ook in die taal waanzinnig interessant was) en Magda Ten Brinck (auteur van het feministische pamflet Mijn corset spant veel te hard) schreven voor De Raaskalderij.
De Raaskalderij groeide uit tot een nationaal toonaangevend kwaliteitsblad en het duurde niet lang of er kwamen kapers op de kust. Het aanvankelijke monopolie van de satirische vakbondskrant werd doorbroken toen nieuwkomer De Rechtzetting voor het eerst op de proppen kwam met een meer neoliberale kijk op het verzonnen nieuws. Beide publicaties voerden decennia lang een bikkelharde concurrentiestrijd, al lijken de vijandigheden de recentste jaren, sinds beide magazines definitief kozen voor een louter digitale distributie, wat afgenomen te zijn. Mediawatchers spreken in die zin soms van de zogenaamde Pax Satirica. Dat De Persgroep er nu in slaagt beide hopeloos verzuilde e-zines samen te brengen onder één vlag, is op zijn minst historisch te noemen.

Langetermijnstrategie

Met het samenwerkingsakkoord wordt het nieuwsimperium van De Persgroep het meest omvattende van de Lage Landen. Dat geeft Christian Van Thillo ruiterlijk toe: “Het past in de langetermijnstrategie van De Persgroep om op den duur alle mediakanalen in Vlaanderen te domineren en zo de publieke opinie te kneden naar de wil van onze aandeelhouders en bevriende politici. Populistisch nieuws hadden we al met Het Laatste Nieuws. Met De Morgen hadden we ook de linkse culturo’s en loftsocialisten in onze greep. Nu ook De Raaskalderij en De Rechtzetting tot onze mediagroep behoren, spreken we een geheel nieuwe doelgroep van fartjoke-liefhebbers en andere stoners aan.”

“Mooi meegenomen is ook dat onze bevriende politici niet langer bang hoeven te zijn dat ze op eloquente wijze door de mangel zullen worden gehaald”, aldus nog de breed grijnzende CEO van de mediagroep.

Laat een reactie achter