Stormweer krijgt GAS-boete

UKKEL – Een ambtenaar van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) heeft een GAS-boete uitgeschreven voor het stormweer van maandag. ‘Zes Beaufort kun je sowieso als overlast klasseren’, klinkt het bij het KMI.

De nietsontziende herfststorm vernielde zelfs een schuur bij Lieven Scheire.
De nietsontziende herfststorm vernielde zelfs de schuur van Scheire.

De storm raasde in de nacht van zondag op maandag over het land. Tijdens het hoogtepunt, rond negen uur maandagochtend, mat men bij het KMI windsnelheden van meer dan 100 kilometer per uur. “Het stormweer trok een spoor van vernieling door het land”, snauwt meteoroloog David Dehenauw. “van West-Vlaanderen tot in de Kempen zijn er takken afgeknakt, bomen omgewaaid, stellingen gekanteld, dakpannen afgerukt en zelfs enkele gewonden gevallen. Zelfs het schuurtje van Lieven Scheire moest er aan geloven! Van hooligans zouden we zulk vandalisme nooit tolereren. Waarom zouden we het weer er dan zomaar mee laten wegkomen?”

“Het weer heeft zich als een echte wildeman gedragen”, bevestigt ook VTM-weervrouw Jill Peeters. “De storm schiep er blijkbaar een duivels genoegen in om onschuldige mensen zomaar uit balans te brengen, en op diverse plaatsen is ook melding gemaakt van uit elkaar getrokken vuilniszakken, waarvan de inhoud verspreid lag op de openbare weg. Om maar te zwijgen van de geluidsoverlast die zo’n huilende Zuidwester met zich meebrengt.”

Het KMI vaardigt nu een GAS-boete uit om in de toekomst erger te vermijden. “Wij willen een voorbeeld stellen”, bevestigt Frank Deboosere (VRT). “Sinds het begin van de metingen gedragen herfststormen zich steeds baldadiger. Als we nu niet ingrijpen, dan staan ze hier volgend jaar terug, maar dan met windsnelheden die nog veel meer schade zullen aanrichten. Willen we echt die toer op gaan? Willen we hier ook een Katrina, of een Sandy? Ik dacht het niet.”

Ongrondwettelijk

Het stormweer laat via zijn raadsheer, Walter Van Steenbrugge, weten de boete niet te zullen betalen. “Mijn cliënt is gepenaliseerd op basis van een ongrondwettelijk systeem, waarbij de uitvoerende en de rechterlijke macht verenigd zijn in één en dezelfde persoon. Bovendien is de grond waarop de GAS-boete is uitgevaardigd een erg arbitrair, vaag gedefinieerd concept van ‘overlast’. Daarbij, mijn cliënt zit op dit moment al in Rusland en zal daar geleidelijk van de radar verdwijnen, om uiteindelijk helemaal te vervluchtigen in een Siberisch hogedrukgebied. Tegen de tijd dat mijn cliënt de vordering in de brievenbus krijgt, is deze hele juridische storm al hopeloos voorbij gewaaid.”

3 reacties op "Stormweer krijgt GAS-boete"

Laat een reactie achter