Nieuwe CD&V-accolade schoffeert C-programmeursgemeenschap

CD&V maakte afgelopen weekend haar slogan bekend voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Met de accolade in “{Iedereen inbegrepen” wil de partij aantonen dat alles en iedereen is inbegrepen in haar programma. Een leuke typografische frivoliteit, vinden vele waarnemers binnen en buiten de partij. Maar binnen de online gemeenschap van de Vlaamse C-programmeurs wordt minder enthousiast gereageerd.

Compiler engineer 1337_HaxXxor is niet enthousiast over de nieuwe CD&V-slogan.
Compiler engineer 1337_HaxXxor is niet enthousiast over de nieuwe CD&V-slogan.

“Het is duidelijk dat CD&V door de accolade te linken aan haar partijprogramma expliciet mikt op de electoraal nooit eerder ontgonnen focusgroep van de computerprogrammeurs,” stelt compiler engineer 1337_HaxXxor op het Internetforum Slashdot. “Maar ze had haar huiswerk wel beter kunnen maken. ‘Iedereen inbegrepen’ verwijst ontegensprekelijk naar het include statement waarmee de meeste C-broncode begint. Maar aangezien dat een instructie voor de preprocessor is, moet het beginnen met een hash (#). Met die accolade daar krijg je al errors voor je één instructie gecompiled hebt. :-X”
“Groot gelijk,” valt GNU Hurd-kernel debugger RMS_is_God hem bij. “Bovendien is het ongelofelijk slordig. Zelfs al zouden ze hun programma beginnen met een correct geformuleerde #include (laten we even aannemen dat dat een header file is met alles en iedereen die ze in hun programma inbegrepen willen zien) en dan pas hun ‘{Iedereen inbegrepen’ instructie zetten, dan nog zitten ze met een compiler error, want ze sluiten hun blok code niet af met een ‘}’. Wat een bende n00bs, daar bij CD&V.”

Rik Torfs

Het onderwerp van de discussie werd wat verbreed toen Debian-contributeur GoogleIsEvilToo zich afvroeg of OpenVLD wel echt zo open was als de partijnaam deed vermoeden en bij wijze van illustratie de vergelijking tussen de softwarepakketten OpenOffice en LibreOffice maakte. Daarop stelde een anonieme bezoeker van het forum dat OpenVLD het OS X van de Vlaamse politieke partijen is, terwijl de N-VA eerder op Microsoft Windows lijkt. Rik Torfs noemde hij de Richard M. Stallman van de Vlaamse politici. Honderden voorstanders van het gebruik van open source software antwoordden hierop dat zijn of haar anonieme post “zeer laf” was en dat de ideale maatschappij zichzelf best kan modelleren naar het Linux– of BSD-systeem.
Bij het ter perse gaan van dit bericht was de discussie op Slashdot nog steeds gaande en was er 357 keer een vergelijking gemaakt tussen softwarebedrijf Oracle en het Duitse naziregime.

7 reacties op "Nieuwe CD&V-accolade schoffeert C-programmeursgemeenschap"

 1. Verschrikkelijke, Hagar de · Bewerken

  Ook in Leuven wordt ontstemd gereageerd op deze nieuwe christelijke gewoonte. Bij Acco, bekend onder studenten als aanbieder van allerlei drukwerk, gebruikt men de ‘{‘ en de term accolade al langer.
  CEO, CFO en CIO H. Peeters: “Er is bij ons op kantoor grote verwarring ontstaan door het gebruik van de term accolade en het symbool. Bij ons worden die courant gebruikt om de uiterst geheime acco-lade aan te geven. T.t.z., de plek in mijn bureau waar we onze zwarte kas in bewaren, alsook onze plannen om proffen hun goedkope cursussen om te laten zetten naar een pak duurdere full-colourhandboeken waarin het tevens moeilijker markeren en onderlijnen is.”

  “Die term nu om de haverklap in het openbaar gebruikt horen worden, terwijl dat normaal gezien enkel interne klap is, dat is niet alles. Het is al erg genoeg dat de tsjevenboekhandelketen bij ons aangekochte producten onder onze prijs liggen te verkopen,” foetert Peeters nog.

  Beantwoorden.
 2. Viviane Van Wevelghem · Bewerken

  Wat moet de nu al doodmoegetergde Vlaming daar weer van denken? Na de Belgische kolonisatie en de onderdrukking door de franskiljons, zitten wij onder de plak van computerprogrammeurs! Voor wanneer Vlaanderen aan de échte Vlamingen?

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter