Medische primeur: Topbankier leeft probleemloos zonder hart

BRUSSEL – Via een persmededeling heeft KBC-topman Luc Graeyen vanochtend toelichting gegeven bij een drastische medische ingreep die hij vrijwillig onderging. De 46-jarige CEO van KBC-Benelux liet vorige week zijn hart operatief verwijderen, ‘om het te schenken aan iemand die het meer nodig heeft’. De bankier stelt het wel na de zware ingreep.

Bankiers hebben helemaal geen bloedcirculatie nodig om hun metabolisme in stand te houden.
Bankiers hebben helemaal geen bloedcirculatie nodig om hun metabolisme in stand te houden.

Het UZ Brussel komt door de medische primeur volop in de internationale belangstelling te staan. In de klassieke geneeskunde was men er immers eeuwenlang van uit gegaan dat leven onmogelijk is zonder een hart, de belangrijkste spier van het menselijk lichaam. Het feit dat het KBC-kopstuk, amper een kleine week na de ingreep, zonder hart toch kerngezond zijn taken heeft hervat op kantoor, verbaast dan ook vriend en vijand.

“We hadden reeds langer een vermoeden dat sommige mensen in staat zijn om te overleven zonder hart”, licht cardioloog Pedro Brugada de pers euforisch toe. “Experimenten met sans-papiers en Roma-kindjes dienaangaande zijn in het verleden echter steevast op een mislukking uitgedraaid. Dat het met dhr. Graeyen deze keer wél gelukt is, is opmerkelijk, maar achteraf gezien helemaal niet verrassend. Bankiers, zo blijkt, hebben helemaal geen bloedcirculatie nodig om hun metabolisme in stand te houden. In plaats daarvan drijven zij hun celverbranding aan met de miserie van anderen, die ze financieel leegzuigen. Een beetje zoals vampiers, maar dan in het echt. (lacht)”

Goodwill

Ook Graeyen zelf is dolenthousiast over de implicaties van zijn operatie. “Wij bankiers zijn de laatste tijd soms wat negatief in de media gekomen”, erkent de KBC-baas grootmoedig. “Het leek me daarom geen slecht idee om met een mooi symbolisch gebaar opnieuw wat goodwill te creëren, en zie: ik heb mijn hart gratis en voor niks weggeschonken aan een goed doel! Op de zwarte markt brengt een menselijk hart in goede staat toch al gauw 30.000 dollar op. En mijn hart was in onberispelijke staat, hoor: nauwelijks gebruikt, zo goed als nieuw! (lacht.)”
Of hij zijn vasculaire pomp zal missen? “Nee, dat denk ik niet. Ik voel me zonder hart zelfs beter dan voorheen. Om u een voorbeeld te geven: dat knagende gevoel in de borststreek, dat ik soms kreeg wanneer ik ondanks mijn bancaire incompetentie een riante bonus wist te verzilveren, is nu geheel verdwenen.” (HvE/LM)

3 reacties op "Medische primeur: Topbankier leeft probleemloos zonder hart"

Laat een reactie achter