‘Joos’ wordt gastprogramma op Radio 1

BRUSSEL – Filip Pletinckx, de nieuwe netmanager van Radio 1, heeft toelichting gegeven bij enkele verschuivingen in de programmatie op de radiozender. Het onder cultuurminnende lieden fel gesmaakte middagprogramma ‘Joos’ zou een tweede leven krijgen als gastprogramma, ’s avonds na acht uur.

Ruth Joos mag van Filip Pletinckx, de nieuwe netmanager van Radio 1, best een cultuurprogramma presenteren. 'Op vrijdagen. In de zomer.' (Foto: VRT)
Ruth Joos mag van Filip Pletinckx, de nieuwe netmanager van Radio 1, best een cultuurprogramma presenteren. ‘Op vrijdagen. In de zomer.’ (Foto: VRT)

Pletinckx is gepokt en gemazeld bij Radio 2, waar hij al sinds 1989 actief is als producer, muziekcoördinator en netproducent. Zijn ambitie is om de nieuwe programmatie op te bouwen rond “de vier vertrouwde pijlers van Radio 1: actualiteit, cultuur, muziek en sport. Maar laat ons eerlijk zijn”, vervolgt Pletinckx onmiddellijk, “marktonderzoek wijst uit dat naar een programma zoals Joos enkel geluisterd wordt door mensen die er ooit te gast zijn geweest of er ooit te gast hopen te zijn. Met die vierde pijler is het dus erg lastig om uit te groeien tot de grootste familie van Vlaanderen. De grootste familie van Vlaanderen wil opgefriste programma’s, die maximaal zijn afgestemd op het dagritme en de leefwereld van de luisteraars.”

Evangelische Omroep

Toch heeft cultuur volgens Pletinckx wel degelijk een plaats op zijn zender. “Maar dan moeten we de cultuurliefhebber, die nu eenmaal een nicheluisteraar is, bedienen volgens het principe waarmee we ook de andere minderheden in Vlaanderen van dienst zijn. Namelijk in een wekelijkse vrije tribune na acht uur, zoals je bijvoorbeeld elke maandag op Het Vrije Woord van de vrijzinnigen kunt rekenen, op dinsdagen de Gezinsbond aan het werk kunt horen, op woensdagen kunt afstemmen op de Evangelische of de Protestantse Omroep, en om de donderdag naar de Orthodoxe of de Israëlische Omroep.”

De cultuurliefhebber zou in dat drukke zendschema makkelijk bediend kunnen worden op vrijdagavonden. “Maar dan wel alleen in juli en augustus, want tijdens het jaar zit daar de Moslim Radio en Televisie Omroep”, aldus nog Pletinckx.

Eén reactie op "‘Joos’ wordt gastprogramma op Radio 1"

  1. Ja lap! En ik die dacht dat het eindelijk gedaan zou zijn met al die Ollanders op Radio 1 die nu ELKE dag bij Joos hun opwachting mogen maken. Nu verschuiven ze die onverstaanbare praatvaren naar onze rustige avond.
    Afvoeren die rotzooi.
    Die Ollanders bedoel ik. Joos mag blijven… zolang ze maar zwijgt.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter