Expert: ‘Kook rauw water altijd in kommetje water’

Rauw water kun je steriliseren door het te koken in ander water. Kraantjeswater, bijvoorbeeld. (Foto: Scott Akerman, CC BY 2.0)

BRUSSEL – Onder invloed van de rawfoodbeweging, die pleit voor de consumptie van onbewerkt voedsel, is zogenaamd ‘rauw water’ in opmars.

Het gaat om ongefilterd water, rechtstreeks uit de grond. En dat houdt hoe dan ook een zeker veiligheidsrisico in, aldus bacterioloog Tito Jangat (Vivaqua).

“In tegenstelling tot kraantjeswater gaat het om volumes die niet behandeld zijn tegen of getest zijn op schadelijke parasieten en bacteriën. Gelukkig bestaat er een manier om dat rauwe water te steriliseren. Breng een kommetje water aan de kook – dat mag het veel goedkopere kraantjeswater zijn – en giet daar je rauwe water in. Na enkele minuten al is het perfect veilig voor consumptie”, adviseert de bacterioloog.

Wie deze procedure te omslachtig vindt, moet voorlopig zijn toevlucht nemen tot kraantjeswater of mineraalwater. Maar er is hoop, want volgens Jangat werken bio-ingenieurs aan een methode om rauw water te bottelen op het kookpunt. Maar dergelijk, zogenaamd ‘warm water’, moet nog worden uitgevonden.

4 reacties op "Expert: ‘Kook rauw water altijd in kommetje water’"

 1. Er kwam al reactie van Michiel Van der Wouden van een tot op heden ongekende organisatie: ‘ Het gruwelijk vermoorden – door koken – van bacteriën en parasieten kunnen wij niet goedkeuren: het gaat hier over dieren die evenveel recht hebben op een langdurig en pijnloos leven als de mens.’. Ook een evolutiebioloog liet zich al horen: ‘Het doden van bacteriën is een heel risicovolle ingreep op de evolutie. Vergeet niet dat alle leven, ook dat van de mens, miljoenen jaren geleden ontstaan is uit primitieve bacteriën. Had men die bacteriën destijds doodgekookt, dan zouden wij er nu gewoonweg niet zijn. De bacteriën die men nu wil doden kunnen misschien over vele miljoenen jaren evolueren tot een heel nieuwe soort, die mogelijk veel verder gevorderd is dan de homo sapiens Wij willen ons toch niet vergrijpen aan het lamleggen van de evolutie?’ Een moraalfilosoof vindt dat hier de verkeerde soort parasieten bedreigd wordt. Hij meent dat de gevaarlijkste parasieten niet in het dierenrijk, maar bij het mensdom vinden zijn. Namelijk de parasieten die nutteloze zaken uitvoeren in nutteloze instellingen en toch vet betaald worden, op kosten van de belastingbetaler. Hij liet het aan ons om voorbeelden op te sommen, maar suggereerde wel dat wij best een groot blad papier zouden nemen om ze op te schrijven. Hie liet verstaan dat we beter eerst die parasieten aanpakken – niet door ze te koken, zo ver wilde hij niet gaan – eerder dan te jagen op de kleine machteloze parasietjes uit het grondwater, die op geen enkele steun van vakbond of politieke partij kunnen rekenen. Een theoloog tenslotte raadde aan om zeker geen wijwater te koken, want naast het doden van de bacteriën en parasieten zouden misschien ook wel de miraculeuze krachten van het wijwater kunnen verdampen. Grondwater mag gekookt en dan gewijd worden, maar gewijd water, ongeacht of het uit der grond of uit de kraan komt, zou men beter niet koken, uit het voorzorgsprincipe. Hij voegde er ook nog aan toe dat zonder bovenmenselijke ingreep het warm water wel nooit zou uitgevonden worden.

  Beantwoorden.
  1. pas op of ik kook jouw in plaats van die evoluerende bacteriën, je stomme dikke zwijn .Nu dat ik er over denk zou ik graag wild zwijn eten deze avond ,zou jij graag als vrijwilliger jezelf opofferen in plaats van de adere evoluerende zwijn?

   Beantwoorden.
 2. Met andere woorden, drink meer bier. De meeste gewoonten zijn meer gebaseerd op angst dan hoop. Gewoonten slijten niet snel. Al vanaf de middeleeuwen wordt bier gebrouwen om bacteriën te doden, met alcohol omdat rauw water te gevaarlijk is. De Belgen hebben dit tot een kunst verheven, maar de consumptie draait nog steeds om de oorspronkelijke angst voor een epidemie.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter