Racismeklacht dreigt voor Plopsaland

PLOPSALAND – Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) heeft een nieuw dossier geopend tegen Plopsaland.  Het CGKR wil onderzoeken of racistische motieven aan de basis liggen van het ontslag van een werknemer van het pretpark.  Vorige week werd in Plopsaland kabouter Mohammed Klus “om dwingende reden” de laan uitgestuurd.

Volgens Plopsaland heeft animator Mohammed Klus (1m 92cm) gelogen over zijn werkelijke lengte.
Volgens Plopsaland heeft animator Mohammed Klus (1m 92cm) gelogen over zijn werkelijke lengte.

Klus werkte als animator in het Plopsaland-park.  Een van zijn hoofdtaken bestond in het poseren voor foto’s en kiekjes met de bezoekende kinderen en families.  Volgens Jozef De Witte van het CGKR moet daar de aanleiding van Klus’ ontslag worden gezocht:  “Vele ouders weigeren nog steeds om hun kind met een allochtone kabouter te laten fotograferen”, stelt De Witte teleurgesteld vast.  “Dat is jammer, maar het is niet iets waar wij als Centrum wat aan kunnen doen.  Daarvoor is een mentaliteitswijziging nodig, die er alleen maar kan komen wanneer kabouters van bijvoorbeeld Noord-Afrikaanse origine, zoals meneer Klus, alle kansen krijgen om zich in de maatschappij optimaal te profileren als de modelburgers die ze kunnen zijn.  Wanneer die kansen hen echter worden ontnomen, zoals bij een onterecht ontslag, moeten wij onverwijld aan de alarmbel trekken.”

Arbeidscontract

Dat het ontslag racistisch gemotiveerd zou zijn, wordt door het management van Plopsaland formeel ontkend.  “Mijnheer Klus heeft gelogen bij zijn sollicitatie”, laat een woordvoerder ons weten.  “Plopsaland neemt geen kabouters aan die groter zijn dan 15cm.  Tijdens zijn aanwervingsgesprek liet de heer Klus ons verstaan dat hij aan die voorwaarde voldeed.  Na enkele klachten van collega-kabouters zijn we dat echter van wat dichterbij gaan bekijken, en wat bleek?  De heer Klus heeft een totale lichaamslengte van ongeveer 1 meter 92.  Dat is ronduit oneerlijk tegenover authentieke kabouters.”  Men toont ons enkele foto’s van Klus, die inderdaad doen vermoeden dat hij langer is dan 15 centimeter.  “Meneer Klus heeft zelf de voorwaarden van zijn arbeidscontract geschonden,” maakt men zich bij Plopsaland sterk.

15 centimeter-regel

“Onzin,” reageert Jozef De Witte.  “Ik heb persoonlijk kennis van kabouters van 20 centimeter en zelfs groter, die zonder problemen bij Plopsaland aan de slag zijn mogen gaan.  En mocht het inderdaad waar zijn dat men ginder een 15cm-regel hanteert, dan is ook dat een vorm van discriminatie.  Voor de wet zijn alle kabouters gelijk, ongeacht hun afkomst of lengte.”

Laat een reactie achter