Vlaamse berenpopulatie inmiddels weer gehalveerd

Het Coronavirus eist een zware menselijke tol, maar toch blijkt de plotse en drastische vermindering van menselijke activiteiten ook een zegen voor de natuur. De lucht- en watervervuiling nam wereldwijd spectaculair af. Beelden van kuddes herten in Japanse steden en van dolfijnen in helder water in Italië gingen de wereld rond. Even leek het erop dat in eigen land de fel geplaagde berenpopulatie weer op zou gaan leven. Maar al snel werd langs alle kanten opgeroepen om op berenjacht te gaan. Een oproep met schrijnende gevolgen, zo blijkt.  

Iedereen, jong en oud, zelfs kleine kinderen worden aangezet om de beren op te jagen.

Wie zich de afgelopen weken aan een korte wandeling in de onmiddelijke omgeving van de woonst waagde kon er niet naast kijken: plots waren er overal beren te vinden. Het gaat dan vooral om de Vlaamse huisbeer (de zogenaamde ursus arctos domenicus), die zelden nog in het wild werd waargenomen. En niet enkel in dunbevolkte, agrarische gebieden of in de buurt van bossen, zelfs in de steden zijn de beren in opmars. Een goede zaak voor de biodiversiteit, vindt Berend Vanden Bossche van Natuurpunt: “De mensen  hebben de natuur meer en meer verdrongen. Nu de mens noodgedwongen een stapje moet terugzetten, krijgen de dieren terug wat meer ademruimte. En dan zien we mooie dingen gebeuren, zodat wolven en beren terug een kans krijgen om zich te verspreiden, zelfs in Vlaanderen.”

Maar niet iedereen heeft het begrepen op de opmars van de beren. Zeker nu de beren zich terug zo kort in de buurt van drukke woonwijken met kinderen durven te bewegen, regende het op sociale media van de oproepen om met zoveel mogelijk mensen op berenjacht te gaan. De Hubertus Vereniging Vlaanderen, die ruim twee derde van de jagers in Vlaanderen vertegenwoordigt, drong er bij het Agentschap Natuur en Bos op aan het tijdelijk verbod op individuele jacht- en bestrijdingsactiviteiten op te heffen. De overheid kwam uiteindelijk over de brug en stond voor de berenjacht een speciale uitzondering op de quarantainemaatregelen toe, in het kader van de volksgezondheid. Daarbij wordt iedereen, jong en oud, zelfs kleine kinderen, aangezet om de beren op te jagen. Er wordt, uit angst en onbegrip, gespot met de beren, en er worden spelletjes aan gekoppeld, waarbij kinderen na ontdekking van een beer moeten springen, ‘Ik zag twee beren’ uit volle borst moeten meezingen of een rondje moeten draaien.  

Harteloos

Bij Natuurpunt is men dan ook verbolgen over de oproep om op berenjacht te gaan, die volgens hen wel eens fataal zou kunnen zijn voor de prille berenpopulatie in Vlaanderen. Ondertussen blijkt uit cijfers dat de berenpopulatie in Vlaanderen alweer gehalveerd is ten opzichte van de periode vlak voor de oproep. “Het is een gevaarlijke tijd voor deze prachtige dieren,” verklaart Vanden Bossche. “Ze zijn nog fel verzwakt door de winterrust en moeten terug op krachten zien te komen. Tegelijk hebben ze zich nog niet voort kunnen planten, wat toekomstige generaties beren dan weer bedreigt. Dat ze net nu zo fel door bendes mensen opgejaagd worden, is dan ook ongemeen harteloos,” besluit men bij Natuurpunt.  

Laat een reactie achter