Facebook en Instagram verbieden foto’s van cultuur en evenementen

Vanaf vandaag verwijdert Facebook op zijn social mediaplatformen Facebook en Instagram alle foto’s die verwijzen naar cultuurevenementen. “Zulke dingen zijn echt niet meer van deze tijd”, verklaart de techreus.

Voor dit soort controversiële foto’s is anno 2020 geen plaats meer op Facebook.

In een policy-update verklaart Facebook dat het foto’s van cultuurevenementen met onmiddellijke ingang zal verbieden. Concerten, theatervoorstellingen, vernissages… zijn anno 2020 compleet not done, en als social mediaplatform hebben wij de taak om onze gebruikers tegen deze beelden te beschermen”, aldus de techreus.

Het algoritme zal de foto’s niet zelf verwijderen, maar andere gebruikers kunnen een foto van een cultuurevent rapporteren, waarop een Facebook-medewerker zal bepalen of het beeld voldoet aan de gebruiksvoorwaarden van het platform. Aangezien gebruikers zelf moeten aangeven waar ze aanstoot aan nemen, zullen foto’s van conceptuele dansvoorstellingen het dus allicht het snelste moeten ontgelden.

Ook joodse karikaturen mogen niet meer. “In feite karikaturen in het algemeen, want dat is ook cultuur”, aldus de Facebook-woordvoerder.

Foto’s van op uw overvol vliegtuig mogen wel nog. “Maar zorg dat de film op het schermpje in de zetel niet goed te zien is, anders kan de foto alsnog gerapporteerd worden”, waarschuwt Facebook nog. “En zorg dat er niet al te goed is nagedacht over het kader en de belichting, want dan zou het kunnen dat de foto op zich verkeerdelijk aanzien wordt als cultuur.”

“Cultuur is heel kwetsend voor mensen die er geen hebben”, verdedigt Facebook de verregaande maatregel. “Het is ook niet fijn als jonge kinderen die een boek lezen of een muziekinstrument bespelen uitgescholden worden voor subsidieslurper. Met deze maatregel maken we onze platformen opnieuw veilig voor iedereen.”

Voorlopig heeft geen enkel N-VA- of Vlaams Belang-kopstuk gereageerd om te vertellen dat onze cultuur in gevaar is.

2 reacties op "Facebook en Instagram verbieden foto’s van cultuur en evenementen"

  1. Vandaag zat ik weer even rustig buiten toen er iemand naast me kwam staan met zijn iPhone, ik ving teksten op als ‘dat is geen garantie’, en wat verderop al iemand ‘ik heb daar geen zin in’, want deze managerskreten zijn besmettelijk. Ik ging dus een paar honderd meter verder zitten, ik verlies er energie aan, en zo een paar keer want de man bleef me onwillekeurig volgen, trouwens zonder dat hij me zag. Vaak ook gaan ze dan staan dirigeren en om zich geen staan wijzen.

    Beantwoorden.
  2. Komaan, dit is toch compleet geschift! Als intellectuele cultuurliefhebber ga ik al eens graag naar een optreden of een museum en dan post ik dat ook graag op mijn social media, maar als dat ook al niet meer mag! Waar gaan we naartoe als het grote geld binnenkort gaat bepalen wat we wel of niet mogen posten?

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter