Arrogante Stephen Hawking weigert signeersessie

LEUVEN – De Katholieke Universiteit Leuven heeft een persbericht verspreid, waarin zij zich distantieert van de “attitude en uitspraken” van astrofysicus Stephen Hawking, die gisterenavond, onder massale publieke belangstelling, een lezing gaf met de titel “Steek het allemaal in uw zwart gat.”

“Het spijt de K.U.Leuven en inzonderheid de Faculteit Wetenschappen,” zo verklaart vicerector van Onderzoeksbeleid Peter Marynen, “dat duizenden belangstellenden uren in de kou hebben gestaan, in de hoop toegangstickets te bemachtigen voor een lezing, die achteraf van die aard bleek, dat zij slechts weinig bijdroeg tot de verruiming van het publiek inzicht in de moderne kosmologie.”

 De KULeuven distantieert zich van Hawking's attitude. Foto: Wikipedia, public domain.
De KULeuven distantieert zich van Hawking’s attitude. Foto: Wikipedia, public domain.

De lezing begon met een zichtbaar ongeïnteresseerde Stephen Hawking, die nonchalant achteroverleunend in zijn rolstoel de aula Pieter De Somer binnenreed en tegen het publiek zei: “Can you hear me? Ik ga het kort houden en proberen uitleggen op een manier die voor jullie nietige apenbreintjes bevatbaar is.” Vervolgens gaf de gerenommeerde wetenschapper uit Cambridge, schijnbaar op automatische piloot, een overzicht van de belangrijkste kosmologische evoluties doorheen de geschiedenis, waarbij hij disproportioneel veel aandacht besteedde aan zijn eigen verwezenlijkingen. Hij benadrukte hoe hij in de jaren zestig het zgn. steady state-model van het universum ontkrachtte, een paradigmatische omwenteling die hij omschreef als een “theoretische bitch slap in het gezicht van Fred Hoyle en zijn bende old timers.” De teleurstelling bij aanwezigen en organisatie was dan ook groot. “Hawking heeft natuurlijk makkelijk praten”, reageert Marynen, “Maar van een wetenschapper van zijn formaat hadden we toch iets meer inhoud verwacht.”

Daarna nam Hawking enkele minuten de tijd om met zijn spraakcomputer zijn volgende zin samen te stellen: “Bon, ik ga het hierbij laten; wie denkt intelligent genoeg te zijn om de rest te snappen, moet straks mijn boek maar kopen, want ik zit hier ook niet voor de hond zijn kloten, hé!” Hierop reed hij tegen hoge snelheid het auditorium uit in de richting van de Oude Markt. Enkele bewonderaars die geen toegangstickets hadden kunnen bemachtigen en zich met een exemplaar van A Brief History of Time langs de Deberiotstraat hadden opgesteld, konden nog gauw opzij springen. “Handtekening?” liet Hawking zijn stemsynthesizer hen nog naroepen, “ik ben Piet Huysentruyt niet, hoor!”

Het honteuze gedrag van Stephen Hawking is volledig te bekijken op http://dagkrant.kuleuven.be/

5 reacties op "Arrogante Stephen Hawking weigert signeersessie"

 1. Ik vind dit zéér ongepast van Lander Maan en zie de lol niet in van deze roddel en achterklap!
  Moet dit humor voorstellen of wat? Ik heb igg nergens een onderbouwing gehoord en gelezen van bovenstaande boude uitspraken:
  http://dagkrant.kuleuven.be/?q=node/930
  Bekijk de lezing van Stephen Hawking online

  Redactie, 26-10-2011
  Op dinsdag 25 oktober gaf Stephen Hawking, één van de briljantste natuurkundigen van onze tijd, een publieke lezing voor een volle en enthousiaste Pieter De Someraula. In het Stadspark volgenden nog eens drieduizend belangstellenden de lezing op een groot scherm.

  Lees verder

  Fotoverslag van de lezing van Stephen Hawking

  Redactie, 26-10-2011
  Op dinsdag 25 oktober gaf Stephen Hawking, één van de briljantste natuurkundigen van onze tijd, een publieke lezing voor een volle en enthousiaste Pieter De Someraula. In het Stadspark volgden nog eens drieduizend belangstellenden de lezing op een groot scherm.

  Lees verder

  Media-aandacht voor Stephen Hawking

  Persbericht, 26-10-2011
  De internationaal vermaarde fysicus Stephen Hawking gaf op 25 oktober in de Pieter De Someraula een publieke lezing over de oorsprong van het heelal. Zowel vooraf als nadien was er ruime media-aandacht.

  Lees verder

  Raaskalderij kán grappig zijn, maar dan toch niet op deze manier. Een dijenkletser is het dus niet geworden, integendeel.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter