Socialistische voetbalbond wil eenheidsstatuut voor verdedigers en middenvelders

BRUSSEL – De socialistische voetbalbond wil het onderscheid tussen verdedigers en middenvelders opheffen. Dat zou achterhaald zijn en vooral de clubs ten goede komen, aangezien middenvelders nog altijd veel slechtere arbeidsvoorwaarden genieten dan verdedigers.

 

Ex-middenvelder Franky Van der Elst roept de achterban op tot actie. (Foto: Wikimedia Commons)
Ex-middenvelder Franky Van der Elst roept de achterban op tot actie. (Foto: Wikimedia Commons)

Het Grondwettelijk Hof bepaald heeft bepaald dat het verschil tussen verdedigers en middenvelders moet worden weggewerkt tegen de play-offs, maar toch lijkt een akkoord tussen de sociale partners niet meteen in de maak. “Of je nu het spel moet verdelen tussen de verdedigers en de aanvallers of de bal buiten de zestien meter moet houden, het is allebei voetbal”, sneert Franky Van der Elst van de Socialistische Voetbalbond. “Wij zien dan ook niet in waarom de clubs dat artificiële onderscheid tussen verdedigers en middenvelders malgré in stand willen houden. Tenzij dan omdat middenvelders contractueel gezien veel slechter beschermd zijn dan verdedigers. En die zijn al bijna even makkelijk te ontslaan als trainers.”

Ironisch genoeg zijn ook de clubs vragende partij voor een eengemaakt statuut. Maar waar de voetbalbonden pleiten voor een harmonisering naar boven toe, zien zij vooral brood in een bijstelling naar onder. “De voetballers in België behoren sowieso al tot de meest overbetaalde in Europa”, schampert Standard-voorzitter Roland Duchatelet, die op het sociaal overleg de belangen van de clubs verdedigt. “Als we nu ook nog eens alle pottenstampers tot het einde van elk seizoen in dienst moeten houden, dan vrees ik dat er voor veel clubs niets anders opzit dan de basiself te vervangen door goedkope seizoensarbeiders uit lageloonlanden. En kijk waar zo’n beleid Lierse heeft gebracht.”

Verdedigende middenvelders

Het water tussen de sociale partners is dus diep, en de enige uitweg uit de impasse lijkt op dit moment een stapsgewijze harmonisatie van de verschillende statuten. “Als we nu eens beginnen met het toekennen van een apart statuut aan verdedigende middenvelders”, oppert Van der Elst. “Die opereerden immers altijd al in een juridische schemerzone. Op termijn kunnen we die verworvenheden uitbreiden naar libero’s en voorstoppers. Uiteindelijk heeft het hele elftal dan dezelfde arbeidsvoorwaarden.Tevens valt te overwegen om andere opstellingen in te voeren. Om te beginnen kunnen we een verdediger opofferen voor een middenvelder, en voortaan dus met een 3-4-3 spelen. In een verdere toekomst moet dan een 0-10-0 mogelijk zijn, waarbij er simpelweg geen verdedigers meer zijn en je een natuurlijke eenheid in statuten krijgen omdat iedereen middenvelder is.”

En als die strategie niet zou blijken te werken, dan houdt Van der Elst nog een slag om de arm. “Als de clubs niet akkoord gaan met onze eisen, dan leggen wij de competitie lam”, dreigt Van der Elst. “Met keepers en aanvallers alleen kun je niet voetballen. Allez, technisch gezien wel, natuurlijk, maar het zal toch een pak minder interessant zijn om naar te kijken!”

Laat een reactie achter