N-VA en Vlaams Belang smeden rechts kartel

ANTWERPEN – Tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen zullen N-VA en Vlaams Belang samen naar de kiezer trekken. Dat maakten de respectievelijke partijvoorzitters, Bart De Wever en Bruno Valkeniers, gisteren bekend tijdens een opmerkelijke persconferentie.

De Wever: 'Samen staan we sterker.'
De Wever: ‘Samen staan we sterker.’

Er bloeide al langer iets tussen de beide partijen. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen ruilden tal van prominente Vlaams Belangers hun extreem rechtse partij voor de behoorlijk rechtse N-VA. Voor Bruno Valkeniers het beste bewijs dat de ideologieën van beide partijen haast inwisselbaar zijn. “Een kartel drong zich op”, aldus Valkeniers. “Nog even, en we hadden niemand meer om op een lokale lijst te gaan staan. Maar dat is precies wat de meerderheidspartijen willen.” “Samen staan we sterker”, beaamt De Wever.

N-VA en Vlaams Belang verdedigen de samenwerking door te verwijzen naar de vele kartels, coalities en voorakkoorden die de traditionele partijen er op nahouden om hen van de macht te houden. “Kijk alleen al naar Antwerpen”, briest De Wever. “Sorry, he, maar dat christendemocraten en socialisten samen naar de stembus trekken is toch gewoon te absurd voor woorden? En als zij aan kiezersbedrog mogen doen, wel, dan wij ook! Dan maken we van die gemeenteraadsverkiezingen maar een federaal referendum met mezelf als nationaal boegbeeld. Akkoord, dat is niet netjes, maar het heeft tenminste het voordeel van de duidelijkheid ten opzichte van hun vaag en onsamenhangend verhaal.”

“Ook ons gezamenlijke verhaal is vaag en onsamenhangend, maar het is tenminste een duidelijk rechts verhaal”, kopt Valkeniers de voorzet binnen.

Van de kritiek dat het kartel zou bewijzen dat er geen inhoudelijke verschillen meer bestaan tussen beide partijen, maakte De Wever brandhout. “Het is niet omdat je samen dezelfde weg bewandelt, dat je eindbestemming dezelfde is. Kijk naar ons kartel met CD&V: het was mooi tot als we B-H-V daadwerkelijk moesten splitsen. Zo hebben we ook met Vlaams Belang afgesproken om samen een aantal doelen te verwezenlijken.  Maar zodra die gerealiseerd zijn, kunnen onze wegen weer scheiden.”

Vijftigpuntenplan

“Precies”, draagt Valkeniers bij. “Zo zijn we het bijvoorbeeld eens over de onafhankelijkheid van Vlaanderen. Over wat daarna moet gebeuren, lopen de meningen wat uiteen. Wij hebben in het verleden wat ideetjes opgelijst in een ambitieus zeventigpuntenplan voor de toekomst”, aldus de Vlaams Belang-voorzitter.  “Laat ons zeggen dat we samen een soort vijftigpuntenplan hebben”, besluit De Wever kurkdroog. “En daarna zien we wel verder.”

Het kartel zal zich in de komende weken buigen over de lijstvorming. Vast staat dat De Wever de Antwerpse lijst zal aanvoeren. Filip De Winter, tot voor kort de Antwerpse lijsttrekker voor Vlaams Belang, heeft al aangekondigd zich uit de strijd te zullen terugtrekken. Dat had hij immers beloofd, als zijn grote droom van een rechtse bundeling van de krachten werkelijkheid zou worden.

7 reacties op "N-VA en Vlaams Belang smeden rechts kartel"

 1. Eén van de grootste doelstellingen van dit kartel gaat worden: het afscheuren van Groot-Antwerpen uit de rest van Vlaanderen, en daar verder een onafhankelijke koers mee proberen te varen. Zie het als een lokale oefening voor wat dan in 2014 op grotere schaal gaat moeten gebeuren met Vlaanderen zélf.

  Een onafhankelijk Groot-Antwerpen heeft alvast heel wat troeven: een eigen zeehaven met internationale uitstraling, een eigen kerncentrale voor de energievoorziening, een eigen taal, een eigen strand, een gigantische concertzaal, een schitterend tweesterrenrestaurant en een gloednieuw, varend openluchtzwembad. Op de Ring, E17, E19 en A12 zouden tolhuisjes komen, waardoor heel wat vreemde deviezen van het transiterend vracht- en caravanverkeer uit Nederland zouden binnengehaald worden.

  Ik kijk er al naar uit!

  Beantwoorden.
 2. Bartjeuh,

  Volledig mee eens. Alle Antwerpenaren laten betalen om “de parking” te mogen betreden.
  Een hermetische afsluiting zou een ideale op lossing zijn. De technologie bestaat reeds in de palestijnse gebieden en aan de Mexican-border in de USA.
  Ik stel zelfs voor om boven de Kennedytunnel op linkeroever een groot smeedijzeren opschrift te hangen: “Vrijheid door Arbeid”.

  Beantwoorden.
 3. President Lukatchenko van Wit-Rusland heeft laten weten dat hij de stad Antwerpen zal erkennen en zijn ambassade vestigen in het Hof van Beroep aan de Waalse Kaai, kwestie van zich daar stedenbouwkundig direct thuis te voelen.

  Beantwoorden.
 4. Bartje de Wever, En de Flip ,het zou gekund hebben in het verleden maar de schelde is te diep,nu bartje zo vermagerd is kan hij dus niet blijven drijven ,en daarom zal hij dit nooit doen,dit zijn dus goedbedoelde fabeltjes uit de krant van meneer de uil ,en nu oogjes toe en snaveltjes dicht

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter