In Memoriam: Luc De Vos (1962-2014)

GENT – Op zaterdagavond 29 november 2014 overleed Luc De Vos plots, en veel te vroeg, aan een acuut falen van enkele vitale organen. Hij werd 52. De zanger bracht troost en verstrooiing aan honderdduizenden Vlamingen. Een carrière-overzicht.

Foto: Stampmedia, Alisa Nadezhkina
Foto: Stampmedia, Alisa Nadezhkina

 

 • 1962 – Luc Joseph Marie Bobby Mohammed Slisse De Vos wordt geboren in Wippelgem nabij Gent, dat toen nog Klein-Antwerpen heette.
 • 1973 – Tijdens een gezinsuitstap door het Braziliaanse regenwoud sukkelen De Vos’ broer en zus Bartje en Mia per ongeluk in de Amazone. Ze slagen erin om de oever te bereiken, maar worden daar verscheurd door een kolonie reuzenmieren. Om metrische redenen verwerkt De Vos het trauma later tot de song ‘Lieve Kleine Piranha’.
 • 1982 – De Vos vervult zijn dienstplicht. Tijdens een weekend vrijaf ontmoet hij Martine, een prostituee met een blanco strafblad. Hij denkt vaak aan haar tijdens zijn werk in de officiersmess, maar het duurt een paar jaar voor hij daar rijmkundig profijt uit weet te halen.
 • 1987 – De Vos werkt korte tijd als financieel adviseur. Veel van zijn klanten gaan failliet nadat ze op zijn aanraden al hun geld in arme kinderen investeren.
 • 1988 – ‘Gorkie’ valt definitief af als spellingsoptie voor de bandnaam.
 • 1991 – Om de eindjes aan elkaar te knopen doet De Vos een interim bij Bond Zonder Naam. Van zijn hand zijn de spreuken ‘We bouwen aan de toekomst’ en ‘We houden van elkaar’. Hij krijgt een eerste aanmaning voor de spreuk ‘Breek de boel af, leef in zonde. Strooi zout in elke wonde’. Wanneer hij ‘Hey jongens, hier volgt een goede raad: hou je niet op met arme mensen’ op honderdduizend affiches laat drukken, krijgt hij zijn ontslag.
 • 1992 – De Vos’ eerste buitenechtelijke dochter, Mia, ziet het levenslicht.
 • 1993 – De Vos’ tweede buitenechtelijke dochter, Anja, ziet het levenslicht.
 • 1995 – Tijdens een routinebezoek aan de psychiater stelt men bij Luc De Vos een dubbele persoonlijkheid vast. Soms is hij een jonge rockgod die Vlaanderen verovert, op andere momenten een professor militaire geschiedenis van middelbare leeftijd die vaak gevraagd wordt om duiding te geven bij de eerste Golfoorlog. Die Luc De Vos is nu op emeritaat en stelt het nog altijd goed.
 • 1998 – Nadat punk al halfdood, schijndood en hersendood is verklaard, verklaart Luc De Vos punk officieel klinisch dood.
 • 2000 – ‘Mia’ komt de top tien van De Tijdloze 100 van Studio Brussel voor het eerst binnen.
 • 2001 – ‘Mia’ klimt naar nummer 2 in De Tijdloze 100 op Studio Brussel.
 • 2003 – ‘Mia’ voert De Tijdloze 100 op Studio Brussel voor het eerst aan. Het nummer is zo tijdloos dat het ‘Daar Zat Een Sneeuwwit Vogeltje’, het ‘Onze Vader’, ‘Het Loze Vissertje’ en zelfs ‘Laat Het Gras Maar Groeien’ van Sam Gooris al uit het collectieve geheugen aan het verdringen is.
 • 2007 – De Vos’ derde buitenechtelijke dochter, Piranha, ziet het levenslicht.
 • 2014 – De Vos laat een hele generatie zoekers, twijfelaars en melancholici verbijsterd achter door zomaar, zonder reden, dood te gaan tijdens het schemeruur van een zonnige novemberdag.
 • 2203 – ‘Sterren komen, sterren gaan. Alleen Luc blijft bestaan’ wordt het officiële motto van de Eerste Intergalactische Republiek Wippelgem.

Godspeed, Luc. We gaan u missen.

2 reacties op "In Memoriam: Luc De Vos (1962-2014)"

 1. Najaar 2203 – Luc De Vos behaalt een overtuigende meerderheid onder de 23 stemgerechtigden van Wippelgem en wordt gekroond tot President Luc I. Zijn maidenspeech bevat het tijdloze “Ik zei het toch – niemand gaat verloren”.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter