Vlaamse bladwijzerindustrie kreunt onder succes e-books

Steeds meer Vlamingen lezen boeken in elektronische vorm.  De iPad van Apple en zijn concurrenten bieden ondersteuning voor lees-apps en vele electronicafabrikanten, zoals Sony en Asus, verkopen gespecialiseerde toestellen, zgn. e-readers, die de gebruiker ervan in staat stellen om boeken in digitale vorm te lezen.  Nu ook internetgigant Amazon zijn e-reader, de Kindle, naar zijn Belgische klanten opstuurt, verwachten vele waarnemers dat de Nederlandstalige e-bookmarkt nog veel sterker zal groeien.  Niet iedereen is daar echter gelukkig mee.  Nu het boek in zijn fysieke vorm onder druk komt te staan, daalt de vraag naar klassieke leesattributen en -hulpstukken.  Vooral de Vlaamse fabrikanten van bladwijzers voelen zich bedreigd.

Letterlijk tientallen jobs komen in het gedrang.
Letterlijk tientallen jobs komen in het gedrang.

Murielle Kant-Leynen, voorzitster van Bladwijzer.be, de belangenvereniging van de Vlaamse bladwijzerfabrikanten, hoopt dat de regering snel maatregelen treft om de bedreigde bladwijzernijverheid te ondersteunen.  “Onze leden in de historische bladwijzerregio’s rond Leuven, Antwerpen en Gent krijgen het steeds moeilijker.  Vaak gaat het om familiebedrijven, die al generaties lang op ambachtelijke wijze bladwijzers produceren.  Die uit Leuven worden meestal uit papier of karton gemaakt, terwijl de Antwerpse en Gentse bladwijzermakers, gezien de nabijheid van de zeehavens, makkelijker toegang hebben tot diversere grondstoffen.  Daarom zie je daar vaker bladwijzers uit textiel of geperst tin,” schetst zij bondig de geschiedkundige situatie van de industrie.  “De laatste decennia wordt er ook geëxperimenteerd met moderne materialen zoals plastic of composieten.  De Vlaamse bladwijzers worden wereldwijd geroemd om hun kwaliteit en duurzaamheid.  Maar de onverwacht sterke opkomst van de e-books, die zelf kunnen onthouden tot welke pagina een lezer al gevorderd is, stelt ons voor grote problemen.  Letterlijk tientallen jobs komen in het gedrang.  We vragen de regering om zo snel mogelijk in te grijpen.”

Maatregelen

Bladwijzer.be heeft een lijst voorstellen opgesteld, handig gedrukt op een strookje geplastificeerd karton van 6 op 21cm.  Murielle Kant-Leynen licht ze toe: “We kunnen de toekomst niet tegenhouden, en beseffen dat het e-book waarschijnlijk zal blijven.  Maar we krijgen al jaren oneerlijke concurrentie uit andere hoek, en het wordt tijd om daar paal en perk aan te stellen.  Vele creaclubjes produceren op grote schaal illegaal bladwijzers en verspreiden die dan gratis onder hun kinderen en kleinkinderen.  Ook in vele kleuterklasjes worden massaal clandestiene bladwijzers gemaakt.  Daar moet dringend iets aan gedaan worden.”

Laat een reactie achter