Proefproject VRT koppelt journalist automatisch aan nieuwsfeit

BRUSSEL – In haar opdrachtverklaring stelt de VRT zich tot doel om informatie zo helder en aantrekkelijk mogelijk tot bij de kijker en luisteraar te brengen. De nieuwsdienst is afgelopen week met een proefproject gestart om dat doel verder waar te maken: een computergestuurd systeem zal vanaf heden een journalist aan een nieuwsitem koppelen. Door een logische link te leggen tussen de verslaggever en het nieuwsfeit, ontstaat er een grotere eenheid in de berichtgeving, hetgeen de helderheid voor de kijker en luisteraar enkel kan bevorderen.

– door Ludo van Speybraeckel –

Marc Van de Looverbosch wordt de vaste VRT-correspondent van op de taiga. (Foto: vrt)
Marc Van de Looverbosch wordt de vaste VRT-correspondent van op de taiga. (Foto: vrt)

U kon vorige week niet naast het proefproject kijken: Hedwig Zeedijk nam steevast de items over de gekapseisde Costa Concordia voor haar rekening en Saskia De Schutter was verantwoordelijk voor de verslaggeving rond de onenigheid bij de jagers in Maaseik. Het rechtstreeks linken van een journalist aan een nieuwsfeit heeft met succes voor boeiende en glasheldere radio en televisie gezorgd.

Nieuwsanker Freek Braeckman licht het systeem verder toe: “Het lijkt misschien een ironisch toeval, maar dat is het allerminst. Ons geïntegreerd computersysteem dat journalisten aan nieuwsfeiten koppelt, houdt onder andere ook rekening met de naam van de journalist. Een naam die gelinkt is aan de feiten zal ervoor zorgen dat het publiek minder snel is afgeleid en meer in de sfeer van het onderwerp blijft. Ik geef een aantal voorbeelden: Gitte van Hoyweghen zal het reilen en zeilen in de agrarische wereld verslaan, Chris Denijs laten we enkel in de winter werken, en Marc Van de Looverbosch zal onze correspondent van op de taiga worden. Eenheid in vorm zorgt voor eenheid in betekenis, ziet u.”

Incontinentieaangelegenheden

De journalisten zelf stonden aanvankelijk sceptisch tegenover het nieuwe proefproject, al zijn de meesten intussen wel bijgedraaid. Naar verluidt kijkt Martine Tanghe er naar uit om bij haar terugkeer de vaste Brico-correspondent te worden. Michaël Van Droogenbroeck is verheugd dat hij het gortdroge financiële nieuws verder voor zijn rekening mag nemen, maar is ook zeer gevleid dat ze van hem de nieuwe expert incontinentieaangelegenheden willen maken. In de wandelgangen van het VRT-gebouw vertrouwde Stijn Vlaeminck ons toe zielsgelukkig te zijn dat hij eindelijk “van het plebs van de sportredactie verlost is” en de rest van zijn dagen aan berichtgeving rond Bart de Wever mag slijten. “Ivo Belet kan zich al een tijdje niet meer vrij maken voor politieke journalistiek, dus het is nu eindelijk aan mij. Ik heb het altijd geweten: nomen est omen”, aldus nog een schier ontroerde Vlaeminck.

Het proefproject heeft ook zijn gevolgen voor het aanwervingsbeleid van de VRT. Zo valt het vertrek van Tom Coninckx te verklaren doordat hij halsstarrig weigerde om royaltywatcher te worden. Omgekeerd werd Bruno Vanspauwen (niet toevallig wijnschrijver en culinair recensent bij De Standaard, nvdr.) aangetrokken om het Duitse Oktoberfest en de nationale carnavalsfestiviteiten te verzorgen. De toekomst van Chris Picavet, Rob Heirbaut en Lisbeth Imbo blijft zowel voor de journalisten in kwestie als voor de VRT voorlopig spannend maar onduidelijk omdat het computersysteem na anderhalve maand rekenwerk nog niet tot een oplossing is gekomen. Als er tegen maart nog steeds niets uit de bus is gekomen, zal een manuele procedure van strootje trekken in gang gezet worden.

Laat een reactie achter