Belgische graaicultuur erkend als Werelderfgoed

PARIJS – De Unesco heeft de Belgische graaicultuur erkend als immaterieel cultureel erfgoed. De VN-organisatie wil de eeuwenoude traditie naar eigen zeggen beschermen tegen linkse populisten en activistische onderzoeksjournalisten, die ‘om een of andere reden ten strijde trekken tegen deze mooie traditie’.

Siegfried Bracke (N-VA) is de voorzitter van de Vereniging ter Bevordering van de Belgische Graaicultuur. (foto: Paul Van Welden, CC BY-SA 4.0)

Ook andere landen hebben graaiculturen, maar nergens is deze feller in het maatschappelijk weefsel doorgedrongen dan in België, motiveert de Unesco haar beslissing. “Je kunt in België onder elke kerktoren wel een aantal gemeenteraadsleden vinden die links en rechts geld opstrijken zonder daar echt iets voor te doen. Belgen hebben een uniek ecosysteem ontwikkeld van intercommunales en publiek-private samenwerkingen, waarin elke profiteur wel ergens zijn gading kan vinden. Dat is een werk van vele decennia, en het zou dan ook jammer zijn mocht dat mooie erfgoed van de ene op de andere dag verloren gaan.”

Ook wat betreft de schaal van de graaicultuur verbleken de andere landen in Europa bij het Belgische enthousiasme. “Om een klein voorbeeld te geven: België telt slechts 10 miljoen inwoners, maar de Kamervoorzitter (Siegfried Bracke, nvdr.) verdient hier – gewoon om met zijn gat in het pluche te zitten – meer dan de Duitse Bondskanselier Angela Merkel, die 80 miljoen Duitsers, 10 miljoen Grieken en één Donald Trump moet managen.”

“Een tweede voorbeeld: Brussel, een stad van 1 miljoen inwoners, heeft op een of andere manier 19 burgemeesters en bijbehorende gemeenteraden nodig terwijl steden met twintig miljoen inwoners zoals Sao Paulo of Mexico-Stad het wel met één enkele burgemeester rooien. Graaicultuur op een dergelijke schaal organiseren lukt alleen als daar een breed draagvlak voor is bij de bevolking”, vindt de Unesco.

Sterker nog: veel Belgen zijn echt trots op de graaicultuur en beoefenen het gebruik met waardigheid. Kabinetsmedewerkers van de minister van Financiën kunnen hier doodleuk een eigen advocatenkantoor beginnen dat bedrijven helpt om de fiscale wetgeving te omzeilen waarin ze nota bene zelf de loopholes hebben geschreven! Dat is een groot verschil met pakweg Frankrijk, waarin graaiculturo’s zich toch eerder lijken te schamen over het verduisteren van honderdduizenden euro’s belastinggeld”, oordeelt de Unesco.

Bart De Wever en Elio Di Rupo

Bovendien is de typisch Belgische graaicultuur het énige culturele fenomeen dat Vlaanderen en Wallonië nog echt delen”, aldus de Unesco. “Voor de buitenstaander lijken de respectievelijke partijen van Bart De Wever en Elio Di Rupo gezworen vijanden, maar in de graaicultuur vinden ze elkaar.

N-VA-voorzitter Bart De Wever is blij met de nominatie. “Geld uit de brave burgerbevolking haar zakken kloppen: dat is onze cultuur. Dit zijn onze normen en waarden”, oreert de burgemeester van Antwerpen. “Ik vind het dan ook verbijsterend dat een partij als Groen, louter uit electoraal opportunisme, meewerkt aan de afbraak van deze oer-Vlaamse traditie waar ze zelf met veel plezier aan deelneemt. Stielbederf, dat is het.”

 

 

 

19 reacties op "Belgische graaicultuur erkend als Werelderfgoed"

    1. Krijg hier ook rode kaken van, maar niet van schaamte, hetgeen “onze zogenaamde” politieke verkozenen ten zeerste ontbreekt. Maar meer van kwaadheid, woede, onmacht, frustratie, enz…..

      Beantwoorden.
  1. In die enkele woorden wordt de Belg jammerlijk genoeg perfect omschreven ! En het is niet alleen on the top, maar werkelijk op alle niveau’s van onze samenleving ! Spijtig, want talent hebben wij genoeg en het zou iedereen ten goede komen onze energie meer te concentreren op maatschappelijk relevante waarden.

    Beantwoorden.
    1. Maar Jan toch! Mijn tuinman graait elke herfst de bladeren in de tuin bij elkaar zodat het weer een aangename plaats om te bewandelen wordt. Als dat niet maatschappelijk relevant is, dan weet ik het ook niet meer.

      Beantwoorden.
      1. Ja, af en toe is er toch nog een uitzondering! Waarschijnlijk een immigrant die Belg werd en die dit cultuurtrekje (nog) niet in de genen heeft ! Maar, ’t zal er vlug zijn, want ’t leert vlug met zulke goede leermeesters !

        Beantwoorden.
  2. Dat is maar het topje van de ijsberg. Soft Corruption, noem ik dat. Denk bv. aan de 4 miljard die elk jaar onder de tafel verdwijnt bij openbare werken en het legertje ambtenaren bij de overheid en parasitaire parastatalen die eigenlijk overbodig zijn als men alles goed zou managen en de wetgeving niet bewust zo ingewikkeld was gemaakt. De ene helft van de bevolking steelt van de andere helft maar ze zitten allemaal in beide groepen en ze hebben het niet eens door. Alleen de sukkelaars die echt werken worden gemolken.

    Beantwoorden.
  3. jpdl toont hier toch eens zijn SPA signatuur.
    Gent en Hasselt worden nergens vermeld , wel Antwerpen waar het onder het vorig bestuur ook welig tierde.

    De NVA mag dan wel rechts zijn , de graaicultuur zit ook goed verweven in de SPA &PS.
    Nu dat zit ook in hun Socialistische inborst ingebakken, alles moet gedeeld worden vooral in de richting van de politici, ongeacht de strekking. behalve de groenen , want dat zijn een bende naïevelingen.

    Beantwoorden.
    1. Inderdaad Ann, we weten allemaal dat bij de SP-a en PS de graaicultuur veel erger en al veel langer bestaat ! Zit ergens in hun ideologie verankerd ! In hun ogen is immers alles van de gemeenschap en dus ook van hen ! Dus eigenlijk is pikken van de gemeenschap dan volgens hen ook niet zo erg !

      Beantwoorden.
      1. Heeft het wel nog effect om socialisten te bekladden als je nu merkt dat andere partijen in hetzelfde bed ziek zijn ? Denemarken staat ongeveer op nummer 1 van de minst corrupte landen , Belgie op de 15de plaats ….

        Beantwoorden.
  4. Het zit in alle geledingen, zoveel is zeker. Het is een soort “mekaar in stand houden” en “eigen politiek eerst” in stand houden, kortom politiek evenwicht bewaren, zeg maar. Het politiek systeem, de grote vakbonden, de grote “ziekenkassen” … ons kent ons en één of meerdere oogjes gaan dicht. Het straffe is dat zelfs in enkele voorgaande antwoorden argumenten worden gebruikt als: ja OK, die is erg maar de andere daar is nog een erger profiteur … “Ze” weten het van mekaar en er heerst een Omerta! Net dat is heel erg! En wie betaalt nu eigenlijk die “dat is heel erg” dewelke er toe bijdraagt dat dit soort van graaicultuur in stand kan gehouden worden? Jij en ik via mijn belastingen, mijn facturen aan Telenet of aan de ene of andere intercommunale, leverancier van nutsvoorzieningen, … Tijd dat de burger doet wat hij moet doen als hij/zij in het kieshokje staat. Doet de burger dat niet? Eigen schuld dikke bult zeg ik. Dan blijft het bij gemekker. Mijn grootvader zei over de politieke kaste altijd: ze dronken een glas, ze pisten een plas en alles bleef gelijk het was!

    Beantwoorden.
  5. Op wie moeten we dan stemmen ? Er staan alleen moordenaars in maatpak op de kieslijsten, ongeacht van welk signatuur. En ze weten verdomd goed hoe ze moeten verhinderen dat er een eerlijk man op die lijsten komt. De legale maffia heeft het voor het zeggen. De echte macht komt uit de loop van een geweer en alleen het leger is in staat om deze dieven op te pakken, maar die gaan eerder de kleine ongewapende man in de straat afknallen als die ooit in opstand komt tegen al het onrecht en bedrog, door die bende politici-dieven gepleegd. Doodstraf invoeren voor deze “heren van stand” lijkt me redelijk.

    Beantwoorden.
    1. Doodstraf is NOOIT redelijk. Kijk wat er met de Romeinen gebeurde nabij Tongeren. 7000 doden op twee uur tijd. Omdat ze de mensen hun kippen probeerden te komen opvreten. Die lui zagen SCHEEL van de honger. Was hun fout ook niet.

      De Duitsers wilden dit netjes overdoen. Mijn overgrootoom heeft ooit een Duits gevild omdat een andere Duits mijn tante haar koe had afgepakt.

      Homans blijft een soort van marginale kop erop nahouden. Wat je over Bracke niet meteen kunt zeggen. Maar mogelijk komt hij op een goeie dag uit de kast gevallen? Ik zou daar helemaal niet van verschieten. Heb die kerel al wel raardere dingen zien doen.

      Beantwoorden.

Laat een reactie achter