Pieter De Crem stuurt Belgisch leger naar Griekenland

ATHENE – De ECB waarschuwt dat een vertrek van Griekenland uit de eurozone de Belgische belastingbetaler tot 7 miljard euro kan kosten. Een kosten-batenanalyse, die de regering-Di Rupo bestelde bij het Rekenhof, berekende dat het voordeliger is om het soevereine, Zuid-Europese land te annexeren dan het failliet te laten gaan.

Secretary of Defense Robert M. Gates, forward left, talks to Belgian Minister of Defense Pieter de Crem, right, during a closed door meeting in the Pentagon June 6, 2008. DoD photo by Petty Officer 2nd Class Molly A. Burgess, U.S. Navy. (Released)
De Crem vond snel een draagvlak voor de missie. (Foto: Molly A. Burgess, CC)

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) trok onmiddellijk naar de luchthaven van Melsbroek om de militaire interventie van daaruit te coördineren. “Mijn eerste taak bestond erin om een diplomatiek draagvlak te vinden voor deze operatie”, benadrukt De Crem. “Maar dat was bijzonder snel gevonden. Ook de andere Europese regeringsleiders zien het immers niet zitten om op te draaien voor een Grieks faillissement. Vooral Angela Merkel was blij dat wij de kastanjes uit het vuur wilden halen. Haar publieke opinie wil immers niets liever dan die Grieken een paar ferme kletsen rond de oren te geven, maar staat anderzijds, meer dan zestig jaar na WO II, nog altijd huiverachtig tegenover militair ingrijpen. Ik ben trots dat we andermaal een voortrekkersrol in Europa kunnen spelen”, glundert de minister.

In het holst van de nacht vertrok een kleine eenheid paracommando’s vanuit de luchthaven van Melsbroek om achter de linies gedropt te worden in Noord-Griekenland. “Wij verwachten niet veel weerstand”, grijnst De Crem. “Als je weet dat de Grieken ongeveer 3 procent van hun BNP investeren in hun leger, en als je bovendien weet dat dat BNP er serieus op achteruit is gegaan de jongste jaren, dan weet je dat ze al met een serieus logistiek nadeel naar het slagveld komen. Onze inlichtingendiensten hebben gemeld dat ze ons bij Thermopylae tegemoetkomen met een klein detachement van amper 300 Spartanen. Hoe belachelijk is dat?”

Human Rights Watch

“De regen van FN-kogels die we op hen zullen laten neerdalen zal zo dik zijn dat zelfs het zonlicht er niet meer door komt”, vervolgt De Crem zelfverzekerd. Voor deze krasse uitspraak is de Defensieminister wel al op de vingers getikt. “Als je de kogels met honderdduizenden tegelijk afvuurt op de vijand, kun je onmogelijk garanderen dat enkel militaire doelwitten worden geviseerd”, vreest Mieke Goetburger van Human Rights Watch. “Bovendien worden FN-kogels in Wallonië geproduceerd, waardoor ze minder goed gekalibreerd zijn. Als De Crem vasthoudt aan deze strategie, dan zullen er heel wat burgerslachtoffers vallen.” De Grieken van hun kant reageren laconiek op de dreigementen. “Dan vechten we wel in de schaduw.”

Ondanks de bezwaren houdt De Crem vast aan de vooropgestelde strategie. “”In Noord-Europa is het algemeen geweten: Grieken zijn lui, corrupt, en in niet weinig gevallen homoseksueel. Bij het minste strijdgewoel zullen ze de benen nemen. Wij verwachten dan ook dat we hen in een campagne van slechts drie weken op de knieën kunnen krijgen. Net op tijd voor de operatie meer begint te kosten dan we zelf, in deze crisistijd, kunnen betalen.”

3 reacties op "Pieter De Crem stuurt Belgisch leger naar Griekenland"

  1. Drie jaar later hebben we nog steeds niets bereikt daar in Griekenland. Om de Grieken uit hun tent te lokken ben ik, net zoals mijn broer indertijd, ginds zelfs een Grieks lief gaan wegpikken. Geen reactie, geen paard… niks!

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter