Politie waarschuwt: ‘Plak je webcam af tijdens het rukken’

De politie raadt aan om de webcam van je computer, laptop of tablet af te plakken wanneer je aan het rukken bent. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat een hacker er in is geslaagd om Belgen te filmen terwijl hun webcam volgens hen tijdens het rukken af stond.

Dek tijdens het rukken je webcam af.
Dek tijdens het rukken je webcam af.

Wanneer je webcam tijdens het rukken af staat, kan niemand je zien. Dat is wat het overgrote deel van de mensen denkt, maar helaas blijkt dat niet altijd waar te zijn. Steeds vaker slagen hackers erin om rukkende mensen te bekijken door webcams die eigenlijk niet aan staan.

De Nederlandse en Belgische politie raden je dan ook aan om tijdens het rukken je webcam af te plakken. De waarschuwing komt er naar aanleiding van het proces van een 18-jarige Nederlander die op 2.000 computers software had geïnstalleerd om de webcams en microfoons van rukkende mensen te hacken.

‘Ook in ons land zijn enkele gevallen gekend waarbij hackers er in slagen om je webcam aan te zetten wanneer je aan het rukken bent,’ zegt Peter De Waele van de Brusselse gerechtelijke politie aan VTM Nieuws. ‘Paranoïde worden is niet nodig, maar we vragen de mensen wel om hun webcam af te dekken tijdens het rukken. Dat gaat heel eenvoudig, bijvoorbeeld met een extra zakdoek.’

Het gaat ook om Belgen, benadrukt De Waele. ‘Er lopen tal van internationale onderzoeken, waaruit blijkt dat een hacker er toch in is geslaagd om ook Belgen te filmen wanneer zij aan het rukken waren.’

(Bron: De Standaard)

Eén reactie op "Politie waarschuwt: ‘Plak je webcam af tijdens het rukken’"

  1. Is er eigenlijk goed nagedacht over de techniciteit van dit probleem? ‘Plak je webcam af tijdens het rukken’, zegt de politie. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, mevrouw Catherine De Bolle. Ten eerste kunnen wij, mannen, maar één ding tegelijk. Dat doen we dan wel heel goed, maar rukken met één hand en plakken met de ander, leidt enkel maar tot chaos. “En nen hoop rotzooi”, roept ons Melanie die instaat voor het kuisen. Ongetwijfeld heeft ú dit nog nooit geprobeerd, mevrouw De Bolle, en we hebben sterke vermoedens dat ú ook niet degene bent die thuis het betere vlekkenwerk moet opkuisen. Ons va zijn LCD-scherm is trouwens door dit soort onbezonnen acties gewoon naar de kloten (een uitdrukking die hier pas echt tot haar recht komt). Zouden we geen parlementariër bereid vinden om dit thema door (af?) te spelen voor Comité P?

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter