Zwarte Piet steeds witter door verminderde roetuitstoot

ANTWERPEN/SEVILLA – Sinterklaas was in het land, en wie dit jaar braaf was, mocht vanochtend lekkers in zijn schoen verwachten. Toch is het velen niet ontgaan dat de Zwarte Pieten, die de Sint traditiegetrouw vergezellen, elk jaar wat minder zwart zijn. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Sevilla, die het fenomeen bestudeerden, moet de reden worden gezocht bij de daling in het gebruik van fossiele brandstoffen door gezinnen. 

Zwarte Pieten hebben steeds minder roetdeeltjes op hun huid en in hun longen (foto: Ziko van Dijk)

De onderzoekers volgden een willekeurige selectie van 93 Zwarte Pieten gedurende 6 jaar, en onderzochten hen elk jaar in december op sporen van roet. Ze konden inderdaad vaststellen dat Zwarte Pieten gemiddeld gezien steeds minder roetdeeltjes op hun huid en in hun longen hebben, en bijgevolg steeds witter worden. Steeds minder mensen verwarmen namelijk nog met energiebronnen die roet opwekken. 46% van de Vlamingen verwarmt met aardgas (cijfers van 2017, nvdr.) en dat aandeel stijgt nog. Vanaf 2021 verbiedt de Vlaamse overheid bovendien de installatie van een stookolieketel in een nieuwbouw, om volop in te zetten op hernieuwbare energiebronnen. Zwarte Piet, die zijn zwarte kleur dankt aan het hardnekkige roet in de schouwen waarlangs hij de huizen binnenklimt, krijgt dus steeds minder met roet te maken, en wordt bijgevolg steeds witter. En dat is een goede zaak, vinden de onderzoekers, die de levensverwachting en de levenskwaliteit van de Pieten namelijk zagen toenemen naarmate ze minder roet te verwerken kregen. 

Het is de eerste longitudinale studie van deze omvang over het fenomeen van het witter worden van Zwarte Piet. De resultaten van het baanbrekende onderzoek verschijnen binnenkort simultaan in Nature en Dag Sinterklaasje


9 reacties op "Zwarte Piet steeds witter door verminderde roetuitstoot"

 1. Bij deze toch ook even een rondje zwartepieten: N-VA verliest partijfinanciering wegens seksueel misbruik door Pol Van den Driessche. Hebben ze die mens nu al niet genoeg zwart gemaakt? En wat ook eens moet stoppen is het zwart maken van Bo Koolzaad : Al diegenen die een oorzakelijk verband zoeken tussen het stopzetten van zijn befaamde stimuleringstherapie en het faillissement van postorder hofleverancier Pabo raaskallen. Tot slot raad ik de Raaskalderij aan om te solliciteren naar het statuut van Immaterieel Cultureel Erfgoed bij de Unesco, want daar komt een plaatske vrij. De culturele bijdrage van een traditie sinds 1836 om alleman en iedereen een neus te zetten kan moeilijk overschat worden. Zolang het maar geen haakneus is, welteverstaan.

  Beantwoorden.
  1. En de laatste dagen is het ook in om papzak Jeff Hoeyberghs zwart te maken. Jeff bakt niet alleen elke avond zijn frieten in het liposuctievet dat hij middels een 3/4 duim-leiding uit buik, billen en borsten van zijn obese en minder obese patiënten pompt, maar nu wordt hij er ook van verdacht (recentelijk gevonden drugsvaten in de Limburg wijzen in die richting) de vetzakkerij illegaal aan frituristen van Aarlen tot Oostende te slijten. Dat hij zich binnenkort voor de rechtbank moet verantwoorden voor de schielijke dood van een anorexiapatiënt tengevolge een letterlijke en figuurlijke aderlating annex vetdrainage is ook waar. Maar dat hij voor een klas vol brave en preutse katholieke jongens en meisjes aan de universiteit van Gent gezegd zou hebben dat vrouwen hun benen tegenwoordig niet meer willen opendoen, is zonder meer een flagrante leugen die niet strookt met het DNA van het KVHV.

   Beantwoorden.
   1. Bo Coolzaad was te gierig om zijn boete van 50€ te betalen en ging het laten voorkomen met alle gevolgen van dien en ging ze uitlachen, maar wie doet nou zoiets??? Dat waren ze dus nog niet vergeten!! Ne normale mens ZUCHT EN DOKT en doet desnoods ALLE rijexamens over. Dat ze van de mensen hun lijf afblijven om te beginnen. Verdomme. Als ik problemen heb met mijn penis ga ik naar een bevriende vriendin. En niet naar Coolzaad.

    Beantwoorden.
 2. G’oh, enerzijds ben ik natuurlijk wel voor een vermindering van de CO2-uitstoot, maar anderzijds vind ik toch wel dat Zwarte Piet zwart moet zijn. Ik weet eigenlijk niet zo goed of dit een goede zaak is of niet.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter