Christus wint Omloop het Uitverkoren Volk

JERUZALEM – Afgelopen zondag werd in Jeruzalem traditiegetrouw de ‘Omloop het Uitverkoren Volk’ gereden. In deze tweeduizendentwaalfde editie klopte Jezus van Nazareth een selecte groep volgelingen in een spannende eindsprint op de flanken van de Calvarieberg. Nobele onbekenden Dismas en Gismas werden respectievelijk tweede en derde, en prijkten naast hem op het ereschavotje.

Nog voor de start was er al heel wat gebeurd in deze hoogmis van het Nieuwtestamentische wielrennen. Zo werd Johannes bij een positieve aderlating betrapt op Doping. Omdat de organisatie niet kan lachen met onrein rijden, werd hij ter plaatste onthoofd. Verder ging ook het gerucht dat Judas Iskariot de overstap van US Apostel naar Rabbibank zou maken voor een transfersom van maar liefst 30 zilverlingen. Afgelopen donderdag werden die geruchten door US Apostel-kopman Jezus van Nazareth nog met klem ontkend, maar de hele wereld kon vandaag zien hoe Judas zijn kopman meermaals vol in de wind zette tijdens de wedstrijd.

De Heiland (midden) maakt het zegegebaar op het eindschavotje

Christus won dit seizoen al de Hebreeuwse Pijl en Kuurne-Jeruzalem-Kuurne, en was dus torenhoog favoriet voor deze Omloop het Uitverkoren Volk. In het begin van de race zag het er echter niet goed uit voor de Heiland. “Frein galle. Tja, het kan de heiligsten overkomen he. Bij het laatste avondmaal gisteren in het hotel had ik al niet zo ‘n honger, en deze morgen ben ik simpelweg vergeten mijn manna op te eten. Het heeft me bijna de overwinning gekost.” Het mag dan ook een klein mirakel heten dat De Verlosser de befaamde Omloop toch nog naar Zijn hand heeft kunnen zetten.

“Goede week gehad”

Al na kilometer 20 trachtte de Duivel Christus te verleiden tot een vroege ontsnapping, maar De Gezalfde hield op tijd de benen stil. De Prins der Duisternis ging er samen met twee rijders van Gomorra-Pharma vandoor. Toen SPQR-Mobile de achtervolging op de drie leiders inzette, kreeg Christus duidelijk last van steken in Zijn zij. “Ik had nochtans een Goede Week. Vooral vrijdag dan. Mijn verzorgers hebben mij ook nog flink gezalfd vanmorgen, dus het is me een raadsel waar die steken vandaan kwamen”, verklaarde de Leeuw van Juda achteraf. Met een van pijn vertrokken gezicht reed Hij Zijn tegenstanders eraf. Kopman van SPQR-Mobile Longinus zag dat de kansen verkeken waren en stapte gedesillusioneerd uit de koers. “Waarlijk, die man is de Zoon van God”, verklaarde hij hoofdschuddend. Bij de tussensprint aan de oevers van het meer van Galilea was het dan ook schaduwkopman Petrus die de belangrijke pontificatiepunten wist mee te pikken. De tweede man bij US Apostel eindigde vandaag verdiend in de groene toga.

Als verrezen voerde de Mensenzoon zelf de forcing bij het binnenrijden van Jeruzalem, waar een dolenthousiaste menigte hem langs alle kanten aanmoedigde. Omdat Mozes (Quickstep-Deuteronomium) zodanig indruk had gemaakt bij de beklimming van de berg Sinaï, wou Het Lam van God hem versmachten in de finale richting Golgotha. Christus trapte in de boter en leek vertrokken voor een moeiteloze zegetocht toen het noodlot genadeloos toesloeg. In de smalle straatjes van Jeruzalem kwam het tot drie maal toe tot een valpartij, waarbij de Redder telkenmale betrokken raakte. Op de zware kastijstroken in de laatste kilometers reed meesterknecht Simon van Cyrene zich echter het licht uit om De Eerstgeborene terug te brengen in de kopgroep. Een toevallige toeschouwster kon nog net het gelaat van Christus afdrogen voor die de ultieme demarrage inzette. Er stond geen maat op de eindsprint van De Zoon. Met enkele forse lendendoekrukken gaf Hij iedereen het nakijken in de laatste hectometers en bewees Hij Zijn almacht in deze boeiende rit.

Vader bedanken

Op het podium bood Hij nog gewillig beide wangen aan aan de bloemenmeisjes, maar in de eerste reacties na Zijn overwinning klonk het alweer bescheiden dat Hij eigenlijk “de hele ploeg wil bedanken. In de eerste plaats uiteraard Mijn Vader, daarboven, zonder wie er niets zou zijn, dus ook geen overwinning vandaag.” De Verlosser van het Kwaad mag dan wel God zijn in eigen land, het valt nog af te wachten hoe Hij in de komende weken de Amstel Gold Race en de Ardennenklassiekers zal aanpakken.

3 reacties op "Christus wint Omloop het Uitverkoren Volk"

Laat een reactie achter