Maaltijden, niet maaltijdcheques, zijn het grootste probleem voor werkgevers

BRUSSEL – Michèle Sioen, de nieuwe voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), steunt federaal Economieminister Vande Lanottes oproep om de maaltijdcheques af te schaffen. De werkgeversorganisatie wil het probleem bij de wortel aanpakken door meteen ook de maaltijd af te schaffen.

Boterhammen eten op het werk kost werkgevers elke dag handenvol geld. (Foto: Pixabay)
Boterhammen eten op het werk kost werkgevers elke dag handenvol geld. (Foto: Pixabay)

De onafhankelijke denktank Itinera heeft berekend dat er, uitgaande van drie kwartier middagpauze, dagelijks ongeveer 3 359 275 manuren verloren gaan in België.”De economische schade van de lunchpauze loopt in de tientallen miljoenen euro”, becijferde hoofdeconoom Ivan Van de Cloot er. “Vande Lanottes voorstel om de maaltijdcheque af te schaffen is wat dat betreft een goed begin. Die geeft werknemers namelijk het verkeerde signaal dat ze sowieso recht hebben op een maaltijd.” “Terwijl het in werkelijkheid natuurlijk om een gunst van de werkgever gaat”, vindt Michèle Sioen (VBO) “Tussen negen en vijf is de tijd van de werknemer voor het bedrijf. Als ie in tussentijd wilt eten, dan moet ie maar prikken. Beschouw de maaltijd als een uit de hand gelopen variant van roken: over de rookpauze is de publieke opinie wél mee dat er voor geprikt zou moeten worden.”

Een studie van het departement for Stating The Obvious aan de gerenommeerde universiteit van Schlumpeldingen toont echter aan dat goed doorvoede werknemers productiever zijn dan werknemers met een rammelende maag.”Natuurlijk beseffen de werkgevers dat ze er alle belang bij hebben dat hun personeel voldoende eet”, werpt Sioen tegen. “Maar dat kunnen ze ook in hun vrije tijd. Onze goede raad: eet ’s morgens een extra boterham met boerenpaté. Duw in noodgevallen een snickers-reep in je mond zodat je je handen al na een paar seconden vrij hebt om te typen. En wees ook eerlijk met jezelf: smaakt de stoemp met sossissen ’s avonds niet des te lekkerder als je er een hele dag watertandend naar hebt uitgegeken? Juist.”

Zakenlunch

Zo’n vaart zal het allicht niet lopen. De vakbonden hebben al gedreigd met actie, en het ACV houdt nog een extra argument achter de hand. “Als de werkgevers de lunchpauze willen afschaffen”, zo stelt Marc Leemans van het ACV, “dan wil ik meteen ook de fiscale atrekbaarheid van de zakenlunch op tafel leggen. Aangezien die een aanzienlijk deel van de beroepsactiviteit van ondernemers vertegenwoordigt, zou het me verwonderen dat het voorstel er door komt. Wees gerust, we lossen dat op. Michèle, Johan en ik zullen het er een dezer wel eens over hebben, tijdens een zakenlunch.”

Eén reactie op "Maaltijden, niet maaltijdcheques, zijn het grootste probleem voor werkgevers"

 1. naturally like your web-site but you need to check
  the spelling on quite a few of your posts. Many off them are rife with spelling
  problems and I to find it very botherrsome to inform the reality
  nevertheless I’ll certainly come back again.

  my wweb blog; SEO Hertfordshire (Eloy)

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter