Wetenschappers waarschuwen voor stijgende cijfers


De cijfers gaan omhoog, in ons land en in de rest van de wereld: 3, 15, 21, 104. Wetenschappers die de cijfers regelmatig controleren maken zich zorgen. Als we niet opletten zullen de cijfers blijven stijgen, waarschuwen ze.

De cijfers worden groter.
De cijfers worden groter.

Dr. Ernst H. Zwiebels, wetenschapper aan een universiteit, geeft uitleg: “Als we het over cijfers hebben, hebben we het eigenlijk over getallen. Die zijn uit cijfers, meestal Arabische, opgebouwd. En het zijn die getallen die nu in grootte toenemen. ‘Stijgen’ noemen we dat met een technische term.” Dat ‘toenemen in grootte’ moeten we overigens niet al te letterlijk nemen, verduidelijkt Dr. Zwiebels: “We bedoelen daarmee dat de hoeveel dingen die met een getal worden aangeduid, niet de fysieke grootte van een getal. Zo is 10 groter dan 2, ook al is 2 hier in omvang duidelijk groter dan 10. Geen nood, wetenschappers hebben hier soms ook nog moeite mee!” (Lacht)

Moeten we ons zorgen maken over grote getallen, zoals bijvoorbeeld 549? “Niet noodzakelijk,” stelt Dr. Zwiebels gerust. “Alles hangt af van de situatie. Op zich is 549 natuurlijk een groot getal, zeker als je het vergelijkt met een kleiner getal zoals 7. Maar als je weet dat er ook grotere getallen zijn, zoals 10.776 of 11.776, dan valt het allemaal wel mee. Maar je moet natuurlijk altijd wel voorzichtig zijn!”

Wat kunnen we doen bij deze stijgende cijfers? Dr. Zwiebels: “We mogen vooral niet panikeren. Wie panikeert, maakt fouten zoals 1,459 zien als 1459 en dat is natuurlijk totaal fout. Of erger: 100.001 zien als 100,001. Verder kunnen we eigenlijk alleen wachten tot de cijfers weer gaan dalen. Dus in grootte afnemen.”

Is er dan niets dat we kunnen om dat dalen te versnellen? “Jawel,” weet Dr. Zwiebels, “maar dat is niet zo eenvoudig. Er bestaan technieken, zoals aftrekken en delen, waarmee wetenschappers getallen kunstmatig kleiner kunnen maken. Maar dat zijn ingewikkelde procedures en het vergt veel tijd en energie om ze te leren.”

Maar het zou wel kunnen? Dr. Zwiebels: “Zeer zeker! De wetenschap is voor eenieder toegankelijk. Het is niet gemakkelijk, maar iemand die goed zijn of haar best doet kan het zeker leren. Wie geïnteresseerd is, kan terecht bij de lokale school. Al is die nu waarschijnlijk gesloten. Ik zou wachten tot in september.”

3 reacties op "Wetenschappers waarschuwen voor stijgende cijfers"

Laat een reactie achter