Terreurniveau niet langer afhankelijk van objectieve werkelijkheid

Vanaf vandaag zal de Nationale Veiligheidsraad, bestaande uit de ministers van het kernkabinet en de ministers van Justitie en Defensie, het terreurniveau kunnen verhogen. Tot nu toe was het OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, dat het niveau vastlegde.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Foto: Geert Renckens CC BY 3.0
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Foto: Geert Renckens CC BY 3.0

“In bepaalde omstandigheden is het nuttig dat het terreurniveau wordt bepaald door politici, in plaats van de experts van het OCAD, die speciaal zijn opgeleid om de terreurdreiging in de reële wereld de klok rond te observeren en te analyseren,” zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). “Soms is het vanuit politiek oogpunt namelijk interessant om de bevolking wat bang te maken, ook al zijn er volgens de deskundigen en professionals van het OCAD geen concrete aanwijzingen dat er terroristische aanslagen op til zijn. Zo kunnen wij, politici, ons als daadkrachtig, kordaat en efficiënt profileren, zonder echt de problemen aan te pakken die de voedingsbodem voor terrorisme vormen of daarover een dialoog te beginnen.”

Het OCAD reageert voorzichtig positief. “Normaal gezien zouden wij bij een dergelijke maatregel, die toch een beetje wegheeft van een coup d’état, het terreurniveau onmiddellijk verhogen. Maar aangezien rechter en partij hier samenvallen, hoeft dat niet. Dat zit zo: als de Nationale Veiligheidsraad er voor zou kiezen om het terreurniveau om louter politieke redenen te verhogen, dan is het terreurniveau, per definitie, verhoogd. En dan is de burger sowieso gewaarschuwd, ziet u?”

5 reacties op "Terreurniveau niet langer afhankelijk van objectieve werkelijkheid"

 1. Als gewaarschuwd mens telt u voor twee… maar mag ik dan de volgende keer ook tweemaal stemmen, of desnoods op hetzelfde biljet twee hokjes vullen?

  Daarnaast, het niveau politieke terreur wordt al jaren te laag aangegeven, hoog tijd dat die eens verhoogd werd.

  Beantwoorden.
  1. Twee keer stemmen mag alleen als je dan ook 2 jobs uitvoert, 2 keer belastingen betaalt, 2 indexsprongen neemt én met 2 partners samenwoont.
   Dit laatste kan een probleem vormen in sommige gezinnen.
   De politieke terreur index wordt steeds met het IQ van de parlementariërs gecombineerd, en die hebben al 2 IQ sprongen overgeslagen, vandaar de eerder lage waarden.

   Beantwoorden.
   1. Dat feest gaat mooi niet door! Mijn dubbelleven is geheim en moet dat blijven, anders is het met die twee partners snel gedaan en mag ik helemaal niet meer stemmen…

    Met mijn enkele job voelt het nochtans als 2x belasting betalen, misschien dat ik dan anderhalf keer kan stemmen? Ik ben best bereid het tweede hokje maar half of slechts lichtrood te kleuren. Anders is het ook nog mogelijk een halve zool te kiezen voor mijn tweede stem, dat moet niet te moeilijk zijn.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter