Wat staat er in het Vlaamse regeerakkoord?

Na een finale marathonvergadering zijn de Vlaamse onderhandelaars N-VA, Open Vld en CD&V na 127 dagen geland. Dit is wat we tot hiertoe weten over het regeerakkoord.

Foto: VRT
 • ‘Vlaanderen kijkt naar boven’ is volgens formateur Jan Jambon (N-VA) de baseline van het regeerakkoord. ‘Hoog, Sammy, kijk omhoog, Sammy‘ van Ramses Shaffy vervangt ‘Vlaanderen Boven’ als officieel volkslied.
 • Opkomstplicht: U hoeft niet meer te gaan stemmen bij de lokale verkiezingen. De zittende besturen zullen wel voor u beslissen wie de verkiezingen wint.
 • Belastingsdalingen worden gefinancierd door creatief gebruik van synoniemen: de accijnzen, taksen, heffingen, tolgelden, bijdragen en retributies gaan omhoog.
 • Burgemeesters mogen kiezen of ze een zwart-gele of tricolore sjerp zullen dragen. LGBTQ+-burgemeesters mogen er niet voor kiezen om een regenboogsjerp te dragen.
 • Het M-decreet wordt afgeschaft en vervangen door het N-decreet. Dat zou iets met Afrikaanse leerlingen te maken hebben, maar de onderhandelaars blijven voorlopig vaag hierover.
 • De planlast voor leerkrachten wordt minder zwaar. Omdat ze dan echt niets meer te doen hebben, moeten de leerkrachten in de zomervakantie verplicht gemeenschapsdienst uitvoeren.
 • Langdurig werklozen worden verplicht tot geslachtsgemeenschapsdienst.
 • Dienstenseks wordt duurder, ook al wordt er minder afgetrokken.
 • De Woonbonus wordt afgeschaft maar gecompenseerd door een verlaging van de accijnzen op kartonnen dozen.
 • Jobkorting: de mantra om onpopulaire belastingvoordelen voor werkgevers aan de bevolking te verkopen wordt ‘jobs, jobs’ in plaats van ‘jobs, jobs, jobs’.
 • Het inburgeringstraject voor West-Vlamingen wordt betalend.
 • Wie een sociale woning wil krijgen, moet eerst vijf jaar in dezelfde gemeente gebedeld hebben.
 • Vlaanderen trekt zich terug uit het federale Unia, het voormalige Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. In plaats daarvan wordt een Vlaams Centrum voor Racisme en Gelijkekansenbestrijding opgericht.
 • Asielzoekers krijgen geen kinderbijslag meer. Ze hebben er voortaan dus geen belang meer bij om hun kinderen in leven te houden tijdens de overtocht.
 • Aangezien het aantal asielzoekers wordt teruggedrongen, blijft het aantal asielzoekers dat kinderbijslag verliest beperkt.  Netto een warme maatregel dus.
 • Klimaatmaatregelen: De Vlaamse regering streeft ernaar om tegen 2050 80 procent minder gebakken lucht te verkopen.
 • Er wordt een Vlaamse Canon opgesteld, die als inspiratiebron moet dienen voor het onderwijs, het onthaal van nieuwkomers en een significant percentage van alle satire in de komende legislatuur.

8 reacties op "Wat staat er in het Vlaamse regeerakkoord?"

 1. De nieuwe Jommeke is eindelijk uit: “Mic Mac Jambon op bezoek in Vlaanderenland”
  Synopsis: Nu Jommeke het kanaal is overgestoken om de Brexit in goede banen te leiden, landt Mic Mac Jambon uit het verre Schotland in Vlaanderen om orde op zaken te stellen. Annemieke en Rozemieke richten de #2miekes beweging op, Filibelke woldt dool Tlump uitgelachen vool zijn splaakgeblek, Anatool wordt gouverneur van de Nationale Bank en Flip koning der Belgen. Professor Gobelijn, tenslotte, vindt het Vlaamse kanon uit…euh.. ik bedoel de Vlaamse canon. En dan komt uiteindelijk alles toch goed.

  Beantwoorden.
 2. Van buiten leren en opdreunen van de tabel van Mendeljew is de eerste oefening die de nieuwe Vlamingen als opdracht krijgen. Als ze daarin slagen kunnen ze aan de moeilijkere inburgeringsthemas beginnen.

  Beantwoorden.
  1. Niks nieuws onder de zon, dat is al van oudsher zo. De eerste nieuwe Vlamingen waren destijds zigeuners uit Oost-Europa. Ze moesten hun kennis van de tabel van Mendeljew voor elke individuele Vlaming opdreunen en dus reden ze langs elk Vlaams huis en declameerden door de megafoon: oud ijzer, koper, lood en zink… Verder kwamen ze niet en dus zijn ze na 50 jaar nog bezig met hun inburgeringstoer en moeten in caravans wonen omdat zij geen sociale woning kunnen krijgen. Dan kwamen de Italianen, Turken en later de Marrokkanen. Die vonden alleen maar het element koolstof onder de grond. Bij gebrek aan zwart poeder onder de grond, doen die tegenwoordig handel in wit poeder. Maar nog altijd ondergronds. Het zijn pas de Chinezen geweest die de hele tabel van Mendeljew netjes genummerd van 1 tot honderd en zoveel, in het Chinees weliswaar, op de kaart zetten. Bij die groep is de inburgering volop aan de gang: Vlaamse jongens en meisjes van bij ons mogen tegenwoordig al eens opdienen of de afwas doen in de Chinese restaurants. Zij moeten zich wel de Chinese decoratiecultuur eigen maken, servetten kunnen plooien en wortelen figuratief uitsnijden. De Chinese taal moeten zij niet leren want die is hetzelfde als de Vlaamse: Da kunde ga nie begraape. ‘T is pertankt officieel de worhaad.

   Beantwoorden.
    1. Dan is er eigenlijk nog een groep inwijkelingen die alleen maar de elementen goud, zilver en zuivere koolstof onder de vorm van diamant kent. Maar die groep mag ik niet benoemen want dan bestaat het gevaar dat De Raaskalderij zijn UNESCO status van Werelderfgoed verliest.

     Beantwoorden.
 3. En dat stookolieketels straks niet meer mogen. Het enige land in België dat écht iets doet aan de klimaatverandering is Wallonië. Door bvb heel veel condomenautomaten op te hangen. In Vlaanderen moet je al écht achter een condomenautomaat gaan zoeken. Mensen willen dat niet aan hun buitenmuur hangen hebben. Altijd zal er wel ene gaan zeuren dat zo een ding criminaliteit ofzo uitlokt…. Condomenautomaten op strategische plaatsen kunnen een pak CO2 uitsparen.

  Beantwoorden.
 4. Ik vind het spijtig dat Immanuelle Grives slechts 1,5 gram wiet bij had. En die twee Amerikaanse grieten stoken het op haar. Eentje zit al terug in de USA. Daar raken ze met geen stokken meer bij. Demis Roessos pakte ook wel drugs. Alleen plakte Immanuelle de dope in haar pruik.

  En meteen gaf ze toe dat ze verkocht. Dat vind ik ergens nog het lastigste. Dat had ze eigenlijk niet mogen zeggen.

  Het duurde wél vier volle dagen alvorens de Federale Politie d’r pruik in de mot kreeg.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter