Killere samenleving wordt hoeksteen ambitieus Vlaams klimaatplan

BRUSSEL – Vlaanderen zal het klimaat redden, maar dan enkel in Vlaanderen. En dat door de samenleving minstens tien graden killer te maken. Dat ambitieuze plan sleepte de Vlaamse regering vanmiddag uit de brand tijdens uitputtende onderhandelingen over een klimaatakkoord. 

Een kil Vlaanderen is een droog Vlaanderen, aldus minister-president Bourgeois. (Foto: Pixabay)
Een kil Vlaanderen is een droog Vlaanderen, aldus minister-president Bourgeois. (Foto: Pixabay)

Wetenschappers voorspellen dat de globale temperatuur in de komende honderd jaar twee tot zes graden Celsius zal stijgen. Toch zal het kwik in Vlaanderen dankzij de inspanningen van de Vlaamse regering niet uitstijgen boven het koelgematigde spectrum dat we nu reeds gewend zijn, klopt minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zich op de borst. “Dat is heel ambitieus, ik weet het, maar we moeten dit doen voor onze kinderen. Onze Vlaamse kinderen geen perspectief bieden, is schuldig verzuim en legt een hypotheek op hun toekomst, in Vlaanderen.”

“De kern van het probleem was dat we zo’n klimaatakkoord met anderen moesten afsluiten”, analyseert Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). “Maar wij verdedigen alleen de belangen van de Vlaamse bevolking, niet die van de Franstaligen. Dus zolang de Vlaming niets van de globale klimaatverandering voelt, hebben wij onze plicht gedaan en kan iedereen op beide oren verder slapen. Want wat we zelf doen, doen we beter.”

Door de enige plek op de planeet te worden waar de mogelijk catastrofale klimaatverandering niet zal toeslaan, riskeert Vlaanderen wel een populair toevluchtsoord te worden voor klimaatvluchtelingen. Niet waar, werpt staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein tegen. “Als de zeespiegel in de hele wereld stijgt, behalve in Vlaanderen, dan wordt ons grondgebied vanzelf een makkelijker te verdedigen (schier)eiland. En bedrijven als Jan De Nul en Deme hebben voldoende knowhow in huis om de geulen rond ons territorium diep en breed genoeg te maken.”

Angstklimaat

Hoe wil de Vlaamse regering dit ambitieuze plan concreet uitvoeren? “Onze bedoeling is om de warme samenleving systematisch af te bouwen in de komende decennia”, aldus Bourgeois. “We zijn daar trouwens nu al mee bezig, op allerlei vlakken. We gaan het middenveld uithollen, de sociale zekerheid ontmantelen, de lonen doen dalen, bilaterale akkoorden opzeggen en een angstklimaat creëren. Zo houden we Vlaanderen klimaatneutraal in een opwarmende wereld. Het zal een inspanning vergen van iedereen, maar wij vinden dat de moeite waard. Een kil Vlaanderen is een droog Vlaanderen.”

4 reacties op "Killere samenleving wordt hoeksteen ambitieus Vlaams klimaatplan"

 1. Waar de planmakers gelijk in hebben is de mens centraal te zien in het probleem. De vraag is of het klimaat zo keurig de menselijke kilte navolgt. Maar het plan is goed doordacht. Eigenlijk is de mens pas laat op het toneel verschenen, maar ook weer niet zo laat dat hij zich zomaar kan excuseren voor iedere betrokkenheid met zijn omgeving.
  De fossiele brandstoffen die in honderd miljoen jaar gevormd zijn door neerslag van CO2, worden in een bestek van honderd jaar een miljoen keer sneller terug de lucht ingepompt.
  De concentratie CO2 in de atmosfeer is zelfs in decennia sneller gegroeid dan in de hele geschiedenis sinds de mens, op welke wijze ook, ontstond. Er bestaat nog verschil van mening wanneer dat was, dat de actualiteit van het probleem overvleugelt.
  Natuurlijk wordt het weer middels de pitri’s (minuscule wezens die niettemin behept zijn met gevoel en die de ganse natuur ondersteunen) hogelijk bepaald door de menselijke ziel, een kennis die vervangen is door bepaalde zekerheden ons aangereikt door de techniek.
  Alleen door de techniek die het probleem creëert, kan het opgelost worden.
  Wij beschikken niet over de wonderkrachten waar we zo cynisch over waren. Ook kunnen niet eeuwig de grootste gevaren van milieuvervuiling (in ruimere zin dan bekend) weggehaald blijven worden door bezoekers uit de ruimte.
  Opwarming is maar een eufemisme voor de extreme weersomstandigheden die door ons opgeroepen worden, die beginnen met zachte dwang en met warmte omgeven, zoals zo vaak in onze opvoeding die langzaam ons overlevingsinstinct heeft weggehaald, en die eindigt in de kilte die in de behoefte niet eenvoudig beantwoord wordt door ‘opwarming’.

  Beantwoorden.
 2. Als ik zo snel eens rondkijk, -hoor en -lees, heb ik de sterke indruk dat de doelstelling al voor 90% bereikt is. Een hele opluchting dus.
  Wie nu nog durft beweren dat onze Vlaamse regering niet van aanpakken weet, komt van een andere, zij het warmere, planeet.

  Beantwoorden.
 3. En ondertussen rijdt zowat de helft van de Vlaamse, Waalse en niet te vergeten de Nationale regering met een dikke SJOEMELDIESEL rond. Zonder dat ze dat zelf beseffen. Overschrijden ze hun eigen wettelijke limiet met maar liefst 9X. De idioten.

  Desondanks HUN heeft de kerel die Merel doodgereden heeft ZEVEN keer op drie jaar tijd voor een politierechter verschenen. Dus het is onmogelijk voor zo’n gast om een rijbewijs te behalen. Dus doet zo’n kerel maar wat. Wellicht heeft hij ook met vrachtwagens gereden zonder rijbewijs maar daar durven ze nog niet mee uitpakken.

  Allez die gast wég. Met BMW en al. Ik dacht dat ze de auto opgelapt hadden en dat ie dus tegen 300 per uur naar Turkije afgestoven was. Doch de auto werd op transport gezet. Wellicht heeft zijn pa die auto naar Hongarije gebracht. Daarom willen ze die heel hard spreken. Die ouwe heeft OOK al vijf vluchtmisdrijven op zijn naam en dus (mogelijk) OOK geen rijbewijs (meer). En als die ouwe zonder rijbewijs met een camion vol bewijsmateriaal naar Hongarije gereden is?

  Ik denk trouwens dat Merel BOTWEG voor die aap ingereden is. Dat het niet geheel zijn fout was. Ma is bijna 80 en die rijdt steevast 60 waar ze 120 mag = ook bangelijk soms. Als ze voor iemand in rijdt TOETERT ze daar tegen. Ronde punten pakt ze zoveel mogelijk rechtdoor. Op ronde punten met twee baansvakken blokt ze daardoor onbewust elkeen die haar al een uur wil voorbijsteken. Haar vriendin heeft trouwens al eens ne (te gehaaste) kerel van een rotonde afgereden. Ze merkten het pas toen de politie en die kwaaie gast voor de deur stonden.

  BMW-rijders zijn gewoon te duchten. Aan de universiteit van California zijn ze er mee bezig. Sommigen rijden 10 katten dood in nog geen twee jaar.

  Beantwoorden.
  1. Een klein rekensommetje? Die gast is 21. Dat brengt de leeftijd van pa zo rond de 45? Of nog een paar jaar jonger als hij vroeg genoeg de teugels vierde van zijn hormonen?
   Dien ‘ouwe’ hier zal de GEBELGDE eens een lap rond zijn oren komen verkopen hé zeg!
   Je ma had dat begot beter al veel vroeger gedaan, in plaats van in de weg te gaan rijden van ‘ouwe’ mannen en vrouwen van tussen de 40 en 50.
   Trouwens, als ik nog zo een rekensommetje maak en vanaf de 80 van je ma terugreken, schat ik je tussen de 50 en 60.
   Wie is hier eigenlijk den ouwe!?

   Beantwoorden.

Laat een reactie achter