Mysterieuze, massale bladerval treft vooral westerse landen

GENEVE – Het valt niet langer te ontkennen: de afgelopen weken lijkt het alsof onze bomen er collectief de brui aan geven. De European Countries Biologists Association (ECBL) hield afgelopen dinsdag in Genève een crisisberaad om een flinke boom op te zetten over deze netelige kwestie.

– door Ludo van Speybraeckel-

In heel het gebied tussen de kreeftskeerkring en de poolcirkel hetzelfde patroon: eerst verkleuren de bladeren, vervolgens vallen ze af. De wetenschap staat voor een raadsel.
In heel het gebied tussen de kreeftskeerkring en de poolcirkel hetzelfde patroon: eerst verkleuren de bladeren, vervolgens vallen ze af. De wetenschap staat voor een raadsel.

“Dit hebben we nog nooit meegemaakt” zegt ECBL-topman Harm Jaap Smit, “terwijl ten zuiden van de kreeftskeerkring de bomen er lustig op los bloeien, werpen ze hier allemaal hun bladeren af. Er moet onmiddellijk worden ingegrepen willen we de concurrentiepositie van onze bomen op internationaal vlak niet verliezen.” In de wandelgangen van het crisisberaad in Genève heerst er paniek. “Aan de evenaar zullen ze wel lachen. Als we Kyoto nog willen halen, gaan we werkelijk àl onze propere lucht moeten kopen bij de Afrikanen. Wie gaat dat betalen?” vertrouwt een raadslid ons anoniem toe.

Groene blaadjes

Ook de Europese Commissie hecht zwaar belang aan het plotse defaitistische gedrag van de Europese bomen. Voorzitter Barosso vreest “dat de rest van de wereld een symbolische val van Europa zal lezen in dit biologisch incident”. Berlusconi, sedert gisteren de ex-premier van Italië, heeft prompt laten weten de extra vrije tijd te zullen gebruiken om op zoek te gaan “naar zo veel mogelijk frisse, groene blaadjes”.

Toch betekent de onverklaarbare dwarrelwoede van onze westerse bomen niet enkel kommer en kwel. ECBL-raadslid Romain Vogelsanck ziet ook de voordelen van de massale bladerval: “door het wegvallen van de natuurlijke beschutting, heeft een team van Duitse topornithologenvoor het eerst en onomstotelijk bewijs kunnen leveren dat vogels (i.c. kastanjerugmeesjes) wel degelijk aan orale seks doen.” Daarnaast blijken er ook – zij het overwegend langharige en werkschuwe – Europeanen te zijn die de rottende, meurende massabladermoord “best wel mooi en inspirerend” blijken te vinden.

Laat een reactie achter