Gaia dient klacht in tegen Karim Van Overmeire na baardapentweet

AALST – In een intussen verwijderde tweet riep Aalsters schepen van Inburgering Karim Van Overmeire (N-VA) op tot geweld tegen baardapen. Ongehoord, vindt Gaia-woordvoerder Michel Vandenbosch. “Baardapen zijn een beschermde diersoort. Hen opjagen is strafbaar, en Gaia zal Van Overmeire dan ook voor de rechter dagen.”

'On les aura', tweette Van Overmeire omineus over de baardapen. (Foto: Facebook, HLN)
‘On les aura’, tweette Van Overmeire omineus over de baardapen. (Foto: Facebook, HLN)

De baardaap, of wanderoe, is de meest bedreigde makakensoort ter wereld. “Door vernietiging van het leefgebied voor mijnbouw, wegenbouw, stuwdammen, landbouw en houtkap zijn de populaties van deze apensoort versnipperd geraakt, waardoor inteelt en ziektes een belangrijke bedreiging voor het voortbestaan van de soort vormen”, weet Vandenbosch. “Ook wordt er op de baardaap gejaagd voor het vlees. Doordat het dier vrij laat geslachtsrijp wordt en zich slecht kan aanpassen aan menselijke nederzettingen, is het extra gevoelig voor verstoring.”

Tegenwoordig leven er niet meer dan 2500 van deze baardapen in het wild. “Je kunt hen dus onmogelijk als een bedreiging voor je eigen manier van leven beschouwen”, besluit Vandenbosch.

“Baardapen komen enkel nog in India voor en vallen dus niet onmiddellijk onder onze jachtwetten. Of dit strafbaar is weet ik dus niet, maar moreel verwerpelijk is het natuurlijk wel”, wijst minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) zijn partijgenoot terecht.

Volgens Van Overmeire maakt de klacht echter geen schijn van kans. “Dat was een metafoor, oenen”, reageert de voormalig Vlaams Belanger. “Natuurlijk wil ik niet op onschuldige baardapen jagen. Ik had het over allochtonen!”

15 reacties op "Gaia dient klacht in tegen Karim Van Overmeire na baardapentweet"

 1. Zoals de Karim zouden er meer moeten zijn toch? Vinden ze bij de N-VA toch, heb ik gelezen.
  Oei, sorry, niet gezien… er zijn er meer… veel meer. Het klootjesvolk dat op hem en zijn partij stemt, vindt dit een hartverwarmende redenering natuurlijk. Met apen moet je geen compassie hebben vinden die. In Congo beschouwen ze dat trouwens gewoon als bushmeat.
  En begin jaren 40 van vorige eeuw wisten ‘ze’ met al dat gespuis dat ‘een beetje anders was’ ook wel raad. Oog om oog, tand om tand staat toch in de zeer westerse bijbel?
  De samenleving wordt er in elk geval veel gezelliger door. Daar zal Gaia geen stokje kunnen voor steken.

  Beantwoorden.
 2. Journalist Cheffou zou nu bij de terreuraanslagen betrokken zijn.
  Zijn ALLE journalisten nu ook baardapen? Ook die van De Raaskalderij? We gaan het aan Karim moeten vragen. BDW gaat sowieso diens antwoord als Heilige Schrift verkondigen.

  Beantwoorden.
 3. Misschien wordt het kiesvee van die partij nu eindelijk gedegouteerd wakker want daar zit Nogal Van Alles. Van Overmeire is heus niet de enige daar. Misschien moet de burgemeester van het paaldorp aan de Schelde en voorzitter van dat allegaartje ook eens deradicalisering van zijn partij overwegen?

  Beantwoorden.
 4. Naar het schijnt valt het hier in Belgie nogal mee met de natuurlijke biotoop der baardapen.
  Akkoord, er wordt er héél misschien wel eens eentje uit een Molenbeekse dakgoot geknald, maar dit weegt echt niet op tegen de talrijke gesubsidieerde moskeeën en online communities waar de soort bloeit als kool.
  Inteelt is inderdaad een issue, maar aangezien kwantiteit belangrijker is dan kwaliteit, en (nog belangrijker) het OCMW daar geen enkel punt van maakt speelt dit gegeven nauwelijks.
  Kortom: Much ado about nothing.

  Beantwoorden.
  1. Zeur wat je wil maar ondertussen blijft Salah WEL met de gebakken patatten zitten.

   De énige die z’n bomgordel in een vuilbak gekapt heeft. Hij zou het ding ook meteen weggekieperd kunnen hebben. Waarom naar de andere kant van de stad trekken??

   Salah z’n pa heeft jarenlang in’t zwart vis verkocht langs de kanten van het Noordstation. daarom blijft hij nog altijd buiten vizier.

   Beantwoorden.
 5. Als er ‘niet meer dan 2500 zotten zouden rondlopen’, dan lag ik al uren in mijn bed. (stuks)

  2500 zotten zou je onder controle kunnen gaan houden DOOR ER OP TE GAAN ZITTEN.

  Hoe anders?

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter