Toerisme Syrië woedend op Dimitri Bontinck

DAMASCUS – De toeristische dienst van het regime-Assad is woedend op Dimitri Bontinck, de Belg die een maand lang door Syrië is gereisd om zijn zoon Jejoen terug te vinden. Bontinck riep tijdens een druk bijgewoonde persconferentie op om niet naar Syrië te trekken.

Een maand lang doorkruiste Dimitri Bontinck het door burgeroorlog verscheurde land op zoek naar zijn zoon, en al die tijd heeft hij daar “niet één keer goed gegeten”, aldus de ex-militair op een persconferentie naar aanleiding van zijn terugkeer in België. “Verschrikkelijk. Ik had nochtans goeie dingen gehoord over de versheid van de kruiden en de groenten in de Syrische keuken, maar nee hoor: op zijn best eens wat tonijnfilet, of maïs, maar je kon altijd duidelijk proeven dat die uit blik kwam. En de bediening was ook niet om over naar huis te schrijven. Niet dat je vaak naar huis mág schrijven natuurlijk. Een paar keer heb ik me ronduit bedreigd gevoeld. Nee, Syrië, daar heb je niets te zoeken.”

dR_Shariaatje-VandendriesscheVooral die laatste uitspraak schoot de toeristische dienst van het regime-Assad in het verkeerde keelgat. “Wij begrijpen die man niet”, foetert Shariaatje Vandendriessche, de presentatrice van het populaire toeristische programma Syrië Vakantieland op de Syrische staatstelevisie. “Tenzij hij de sowieso al noodlijdende toeristische sector in ons land helemaal de doodsteek wil geven, natuurlijk. Ons land schijnt enkel nog een populaire bestemming te zijn onder radicale Europese moslims, en, hoewel dat een groeimarkt is, met zo veel zijn die uiteindelijk niet.”

Damascus zien en sterven

Er zijn nochtans duizend-en-een redenen om het prachtige land te bezoeken, vindt Shariaatje Vandendriessche. “Het klimaat is hier, tussen de mortierregens door, werkelijk fantastisch. En ook de ruïnes van Aleppo en Damascus, zowel de historische als de hedendaagse, zijn een bezoek meer dan waard. Daarnaast bevinden we ons hier ook op een kruispunt tussen talloze, eeuwenoude culturen. Sjiïtisch, soennitisch, alawitisch… er zijn ook joden, christenen en druzen. Als je die allemaal nog wil leren kennen, moet je snel boeken bovendien. Onze slogan is: Damascus zien en sterven. Maar die hoef je als westerse toerist zonder journalistieke of humanitaire ambities meestal niet al te letterlijk te nemen. (lacht)”

Aangezien de Syrische staatstelevisie zich wel vaker op leugenachtige boodschappen laat betrappen, zal het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn reisadvies voor Syrië niet aanpassen op basis van de uitlatingen van de makers van Syrië Vakantieland.

3 reacties op "Toerisme Syrië woedend op Dimitri Bontinck"

  1. da saartje van ginder zou beter die vot van hare kop doen en ier ne keer komme kijken want ier worden haar lantgenooten ontvangen gelek koningen me ons belastingsgelt om te profiteeren van ons sossjaal fangnet en me dikke bee em wees ons eigen volk van hun sokken te rijden of op dottostraade in mijn gat te angen da moete wij ginder ni probeeren

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter