Koppel Belgische stripfiguren slachtoffer van eremoord

 

SMURFENDORP – In Smurfendorp zijn twee strip- en tekenfilmfiguren op gruwelijke wijze om het leven gebracht.  Het gaat om Smurfin en Dimmy, uit de Belgische stripreeks ‘De Snorkels’ en de gelijknamige tekenfilmserie.  Ook Smurfin was wereldwijd bekend van stripalbums, tv-series en films.  Het paar had zich onlangs verloofd, en bezocht de familie van Smurfin in haar geboortedorp.  Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een eremoord.

Het paar had zich onlangs verloofd.
Het paar had zich onlangs verloofd.

De lichamen van de twee geliefden werden gevonden door Pirrewiet, een in de regio bekend vertoningskunstenaar die toevallig het dorp bezocht.  Hij ontdekte gisteren in de late namiddag de zwaar verminkte lijken in een steegje tussen twee paddenstoelen, en meldde de lugubere vondst onmiddellijk aan de lokale autoriteiten.  Hij was door de feiten te aangeslagen om ons te woord te staan.

Page des Konings Johan bevestigde later in een persmededeling dat het inderdaad om smurf Smurfin en snorkel Dimmy gaat.  Het op de plaats van het misdrijf verzamelde bewijsmateriaal zou wijzen op een eremoord.  De vader van Smurfin, dorpshoofd Grote Smurf, en haar twee neven Potige en Klungel, zijn in hechtenis genomen op verdenking van moord met voorbedachten rade.  Deze laatste twee zouden ondertussen zijn overgegaan tot bekentenissen, en beweren zonder medeweten van Grote Smurf gehandeld te hebben.

Smurfin en Dimmy ontmoetten elkaar enkele jaren geleden in de kantoren van het Amerikaanse productiehuis Hanna-Barbera, dat probeerde een nieuwe crossover televisieserie te maken over de smurfen en de snorkels.  Dat project, met als werktitel De Smurkels, draaide uiteindelijk op niets uit, maar het tweetal bleef wel contact houden en verloofde zich vorig jaar.

Aposmurfie

Vele smurfen leven in hechte geloofsgemeenschappen waarin traditionele en familiale waarden een belangrijke rol spelen.  Vaak staan zij afkerig ten opzichte van buitenstaanders en schuwen zij de moderne, seculiere maatschappij.  Vrouwen mogen er niet aan het openbare leven deelnemen, en komen nauwelijks in het straatbeeld voor.  Volgens professor V. Abraham, verbonden aan het departement Smurfologie van de KU Leuven, is het zeer uitzonderlijk dat een smurfenvrouw openlijk een relatie met een niet-smurf aangaat:  “Voor de traditionalistische smurfen is zoiets een grote schande,” legt hij uit. “Van smurfenvrouwen wordt verwacht dat zij een eerder onderdanige positie innemen in de gemeenschap, en stilzwijgend meegaan in de eeuwenoude tradities en gebruiken waarin de mannelijke smurf het laatste en meestal ook enige woord heeft.  Breken met die tradities wordt vaak beschouwd als aposmurfie, of gesmurfsafvalligheid, en daar wordt hard tegen opgetreden. Bruut geweld is daarbij geen uitzondering.”
“In de kleinere smurfengemeenschappen staat vroomheid gelijk met sociaal prestige en de leden houden elkaar aanhoudend in de gaten.  Elk vergrijp tegen de goede naam van de familie wordt beschouwd als een blamage en moet worden uitgewist.  Desnoods met bloed,” besluit de bebaarde geleerde.

Laat een reactie achter