Kerstmis: een tijd van strijd

 

PAPENDRECHT – De hele wereld kent Kerstmis als een tijd van vrede, maar de Rudolfstraat in het Nederlandse Papendrecht is dezer dagen het strijdtoneel tussen twee rivaliserende families. Sinds ettelijke jaren smukken de families Kooistra en de Wit hun huizen op met ontelbaar veel kleurrijke lichtjes en andere versieringen. Dit jaar verloopt de concurrentiestrijd op het scherpst van de snee.

“Volgens de traditie beginnen we na 11 november het hele zootje op te stellen. Mijn echtgenote begint er ’s morgens aan en ik klus na mijn werk nog zeker een viertal uren per dag. Elk jaar proberen we onszelf te overtreffen, zodat iedereen kan genieten van een schitterend lichtspel”, aldus Harrie Kooistra. En met succes. Zoals iedere kerstperiode stroomden de mensen ook nu weer van heinde en verre toe om de twee meest versierde huizen in Nederland te bewonderen. Voor slechts een luttele euro per persoon kon je bij beide families een rondleiding krijgen. Dat was een ongeschreven afspraak.

Tot er begin vorige week een abrupt einde kwam aan de vreedzame concurrentie, nadat de familie de Wit besloot hun toegangsprijs te verhogen tot twee euro. “Het is een schande dat de de Wits zoveel entree durven vragen. En door hun grote winst kunnen zij zich volgend jaar de nieuwste snufjes aanschaffen. Wij sparen al jaren voor zo’n wuivende en knipogende Kerstman, maar je zal zien dat hij in december 2011 aan de overkant van de straat staat”, briest een ziedende Harrie Kooistra.

‘Kankerhoer’

Dat de uitlatingen van Harrie Kooistra niet uit de onderkoelde lucht gegrepen zijn, bewijzen de gebeurtenissen van de laatste dagen. “Als ik ’s morgens naar het werk vertrek, scheldt hij mij vanuit zijn voordeur uit voor ‘vuile kankerhoer’, ‘lelijke pot’ of ‘strokop'”, zucht Magda de Wit. En daar blijft het niet bij. Gisterenmorgen merkte Magda dat de kerstversiering rond haar huis gesaboteerd was. Bovendien was het rendier onthoofd en het tapijt van namaaksneeuw volledig besmeerd met uitwerpselen. De familie de Wit wijst met een beschuldigende vinger in de richting van de Kooistra’s, maar die ontkennen in alle toonaarden. “Ik scheld haar wel eens uit voor ouwe zouw, maar met de rest heb ik niks te maken. Ik zou trouwens niet weten hoe ik aan die uitwerpselen zou moeten geraken. Mijn vrouw heeft last van constipatie en mijn zoon en ik poepen ook geen emmers vol”.

Magda de Wit en haar familie doen alvast een oproep om nog voor Kerstmis de strijdbijl te begraven. “Deze terreur moet stoppen. Laat ons de boodschap van Jezus volgen en vredevol samenleven met mekaar. Niet alleen onze families lijden onder deze situatie, de hele buurt heeft er last van.”

Laat een reactie achter