Dieren Olmense Zoo verklaren onafhankelijkheid

GAIA erkent onafhankelijkheid, Weyts roept op tot dialoog.

van onze redacteur Pol De Mol

BALEN – De berichten uit Catalonië laten ook de rest van Europa niet onberoerd. Na jarenlange mishandeling beslisten de dieren uit de Olmense Zoo om de onafhankelijkheid uit te roepen. GAIA erkent de onafhankelijkheid, maar minister Weyts roept op tot dialoog.

Rudy De Leeuw en Gust De Gorilla
Rudy De Leeuw en Gust De Gorilla

Hallucinante beelden zijn het die jarenlang op ons netvlies gebrand zullen blijven. Volgens de verslagen van de inspectie zaten veel dieren in heel wat te kleine kooien en was de hygiëne in sommige hokken ondermaats. Aan het woord Staf De Giraf: “Al jaren vragen wij een betere behandeling aan de eigenaars van de zoo, maar keer op keer vingen we bot. Ook onze eis tot meer inspraak viel telkens weer op een koude steen. We hebben zelfs voorgesteld om een deel van onze eigen inkomsten – koekjes en apennootjes – te investeren in betere infrastructuur, in ruil voor fiscale autonomie.”

Nochtans leek het sinds enige tijd beter te gaan in de betrekkingen tussen de zoo-uitbaters en de dieren, maar toen Amedee De Chimpansee zaterdag overrijpe bananen voorgeschoteld kreeg, werd het vuur aan de lont gestoken. De verzamelde dierenraad declareerde de onafhankelijkheid. Een tijdelijk bewind – met aan het hoofd Gust De Gorilla en Rudy De Leeuw – zal de zoo voorlopig uitbaten. “Voor de bezoekers zal er weinig veranderen”, luidt het. Toch is niet iedereen even opgezet met de onafhankelijkheid. Brom De Beer: “Vroeger kreeg ik altijd mijn stukje vlees. Nu moet ik zelf op jacht, in f#cking Balen! Met ons werd geen rekening gehouden. Puur amateurisme noem ik het,” klinkt het cynisch.

Erkenning

Dierenrechtenorganisatie GAIA erkent alvast de onafhankelijkheid: “Wij steunen dit volledig. Wij hopen zelfs dat het als voorbeeld kan strekken elders ter wereld.” Op het kabinet van minister van dierenwelzijn Ben Weyts klinkt men alvast iets voorzichtiger. “Als Vlaams-nationalisten zijn we het autonomiestreven uiteraard meer dan genegen, maar we roepen toch op tot dialoog met de directie. Wij zijn voorstanders van evolutie, geen revolutie. Eventueel kan confederalisme, samen met de eigenaars, als tussenstap dienen.”

De zoo van Antwerpen en Planckendael verzetten zich alvast met klem tegen de erkenning: “Wat gaat dat teweeg brengen? Straks nemen de dieren ook hier de macht over”.

3 reacties op "Dieren Olmense Zoo verklaren onafhankelijkheid"

Laat een reactie achter