Vakbonden eisen loopbaanonderbreking- onderbrekingspremie

BRUSSEL – Omdat het systeem van loopbaanonderbreking in zijn huidige vorm onder druk staat, roepen de vakbonden op om nog snel in het huidige systeem te stappen. Dat bericht kon op heel wat kritiek rekenen, maar de vakbonden benadrukken dat hun oproep maar het halve verhaal is. Ze pleiten immers tegelijk ook voor een loopbaanonderbrekingonderbrekingspremie die ambtenaren en leraars moet aanzetten om weer aan het werk te gaan.

"We willen een positiever beeld uitstralen" (Foto: Shanghai killer whale CC BY-SA 3.0)
“We willen een positiever beeld uitstralen” (Foto: Shanghai killer whale CC BY-SA 3.0)

“We snappen dat het de samenleving behoorlijk wat geld kost om tienduizenden ambtenaren en leraars de kans te bieden om betaald op wereldreis te gaan of om betaald in het zwart bij te klussen”, geeft Cindy Kaelers van de christelijke onderwijsvakbond COC ruiterlijk toe. “Daarom willen we de mensen die nu al op loopbaanonderbreking zijn stimuleren om hun onderbreking –desnoods tijdelijk – stop te zetten en weer aan de slag te gaan. Op die manier willen we een positief beeld uitstralen en de maatschappij wat teruggeven. Maar dus uiteraard wel tegen betaling. Het valt immers niet te verwachten dat onze mensen vanzelf zouden stoppen met stoppen met werken.”

NMBS

Het is de vakbonden menens met hun eisen. Ze dreigen immers met een collectieve loopbaanonderbreking als hun vraag tot loopbaanonderbrekingonderbrekingspremie niet word ingewilligd. Voor het onderwijs zou dat negatieve gevolgen hebben omdat het integrale schooljaar 2013-2014 dan niet kan plaatsvinden, maar voor de financiële situatie bij de NMBS zou het net goed zijn om een jaartje zo weinig mogelijk kilometers af te leggen. Het valt dus af te wachten hoe sterk dit drukkingsmiddel kan doorwegen in de onderhandelingen.

 

2 reacties op "Vakbonden eisen loopbaanonderbreking- onderbrekingspremie"

  1. Er moet ook wel een loopbaanonderbrekingonderbrekingonderbrekingspremie komen!
    Stel dat er tijdens de onderbreking van de loopbaanonderbreking dringend familiale zorg nodig zou zijn, dan moet de onderbreking van de loopbaanonderbreking onderbroken worden.
    Dit moet wel met een premie ondersteund worden. Zomaar thuisblijven terwijl een even aantal premies uitbetaald wordt is onrechtvaardig en onethisch.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter