Dorstmedicijn krijgt Nobelprijs Homeopathie

STOCKHOLM – De Nobelprijs Homeopathie gaat dit jaar naar professor Georg Zähver. Zijn team ontwikkelde een doeltreffend homeopathisch middel tegen dorst.

Zähvers middel tegen dorst is geur-, kleur- en smaakloos. (Foto: PublicDomainPictures)
Zähvers middel tegen dorst is geur-, kleur- en smaakloos. (Foto: PublicDomainPictures)

Zähver was naar eigen zeggen verrast toen hij telefoon kreeg van de Nobelprijscommissie. Toch zag het er al een tijdje naar uit dat hij de grootste wetenschappelijke onderscheiding in zijn discipline zou krijgen. Hij is immers de eerste homeopaat die er in geslaagd is volgens geijkte wetenschappelijke methodes te bewijzen dat het homeopathische procédé echt werkt.

Zähver en zijn team aan de Katholieke Universiteit van Schlumpeldingen vergeleken namelijk een groep vrijwilligers, die zijn homeopathisch middel tegen dorst kregen toegediend, met een controlegroep die het met een placebo moest stellen. Gedurende twee dagen mochten zowel de vrijwilligers als de controlegroep geen enkele druppel vocht tot zich mocht nemen. Op die manier wilden de onderzoekers het dorstgevoel, dat het medicijn moest onderdrukken, uitlokken.

Na die deprivatieperiode gaven de onderzoekers de vrijwilligers een geheim kruidenmengsel dat ze volgens de homeopathische regels der kunst sterk verdund hadden met water. De controlegroep kreeg hetzelfde kruidenmengsel toegediend, echter zonder dat het eerst verdund was met water. Daarna moesten beide groepen de vraag ‘Hoe dorstig voelt u zich?’ beantwoorden op een schaal van 1 (helemaal niet dorstig) tot 5 (ongelooflijk dorstig).

Merkwaardig genoeg gaven de proefkonijnen die het met water verdunde kruidenmengsel tot zich hadden genomen aan een significant lager dorstgevoel te hebben dan de vrijwilligers die enkel het kruidenmengsel hadden toegediend gekregen. “Een duidelijk bewijs dat de werkzame bestanddelen van het kruidenmengsel pas tot hun recht komen als het met geijkte, homeopathische principes werd toebereid”, oordeelde de Nobelprijscommissie.

“Bovendien is dit geen farmaceutische vingeroefening”, vervolgt de Nobelprijscommissie in zijn motivatie. “Dorst treft het overgrote merendeel van de wereldbevolking wel eens af en toe. Zähver en zijn team ontwikkelden een belangrijk instantmedicijn dat acute uitdroging, bijvoorbeeld in gebieden waar grote droogte heerst, onmiddellijk een halt kan toeroepen. Het dorstgevoel van de proefpersonen was immers al onderdrukt onmiddellijk nadat ze dat kruidenmengsel, opgelost in een glas water van ongeveer 25 centiliter, hadden opgedronken.”

Kwakzalf

In een korte reactie geeft professor Zähver te kennen dat hij de fondsen die hij dankzij de Nobelprijs verwerft (850 000 euro) wil gebruiken om een jongensdroom te verwezenlijken. “De ontwikkeling van de eerste hydraterende kwakzalf ter wereld. Daar droom ik al jaren van.”

Wie graag zelf het homeopathisch middel van professor Zähver eens uitprobeert: je kunt het vinden in iedere apotheek, in PET-flessen van 25 centiliter tot zelfs twee liter (voor de grote dorst). Het is zonder voorschrift verkrijgbaar.

2 reacties op "Dorstmedicijn krijgt Nobelprijs Homeopathie"

Laat een reactie achter