Ornithologen formeel: 1 vogel in hand beter dan 10 in lucht

BRUSSEL – Een internationaal team van topornithologen heeft vandaag de resultaten van een tweejarige studie naar de wenselijkheid van vogels in de hand voorgesteld. De resultaten zijn duidelijk: een vogel in de hand is beter dan bijvoorbeeld tien in de lucht. Al kunnen er ook wat kanttekeningen geplaatst worden.

Eén vogel in de hand is altijd beter. Foto: Piet Koole
Eén vogel in de hand is altijd beter.

Dr. Floris Costeins, verbonden aan de Universiteit van Gent, licht het onderzoek toe: “We hebben gedurende twee jaar, in verschillende situaties, een proefpersoon met een vogel in de hand geobserveerd. Aan de hand van die observaties hebben we een uitgebreide database gebouwd met onze bevindingen. Daarnaast hebben we in een controlegroep proefpersonen geobserveerd zonder vogel in de hand en ook die resultaten hebben we in onze database gecolleerd. En een derde groep proefpersonen kreeg op willekeurige basis ofwel een vogel, ofwel geen vogel ofwel een ander dier of voorwerp van vergelijkbare omvang als een vogel in de hand. En in alle gevallen hebben we ervoor gezorgd dat er, in strikt gecontroleerde omstandigheden, tussen de nul en de twintig vogels in de lucht waren.”

De resultaten, legt een enthousiaste Dr. Costeins uit, spreken voor zich: “Het is altijd beter om één vogel in de hand te hebben, dan gemiddeld tien in de lucht. Sterker nog: zodra er sprake is van één vogel in de hand, wordt het aantal vogels in de lucht irrelevant. Er is in dat geval geen meetbaar verschil tussen één vogel in de lucht en een oneindig aantal vogels in de lucht. Al hebben we die specifieke situatie om budgettaire redenen niet écht kunnen testen. Maar op basis van de feiten kan ik deze deductie zonder risico maken. En onthoud: je moet wel een vogel in de hand hebben!”

Kanttekening

Moeten we nu zo snel mogelijk naar de winkel om een vogel in de hand te krijgen? Dr. Costeins nuanceert: “De cijfers zijn wat ze zijn, maar je moet altijd voorzichtig zijn als je daar conclusies aan wil vasthangen. Eén vogel in de hand is inderdaad altijd beter, zo blijkt uit onze studie, maar je moet er rekening mee houden dat onze proefpersonen, alweer om budgettaire redenen, allemaal zelf ornithologen of studenten ornithologie waren. Of een vogel in de hand ook voor andere beroepscategorieën beter is, kunnen we op dit moment nog niet zeggen. Daarvoor is meer onderzoek nodig en we hebben nu een subsidiedossier ingediend om een dergelijke vervolgstudie te financieren. Maar op basis van de resultaten uit onze derde groep proefpersonen, die ook andere dieren of voorwerpen dan vogels in de hand kregen, kunnen we voorlopig wel al stellen: iets in de hand, is beter dan niets.”

3 reacties op "Ornithologen formeel: 1 vogel in hand beter dan 10 in lucht"

  1. We hebben onlangs onderzocht wat er gebeurt als iemand een kuil graaft voor een ander. Integenstelling tot wat de volkswijsheid beweert blijkt dat toch meestal die ander in de kuil valt.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter