Metafoor voor westerse cultuur brandt uit

PARIJS – In de beroemde kathedraal Notre-Dame, een van de meest iconische gebouwen uit de West-Europese cultuur, is gisterenavond rond zeven uur brand uitgebroken. De exacte omvang van de schade is nog niet bekend, maar duidelijk is wel dat de metafoor er erg aan toe is.

Even werd gevreesd dat de brand zou uitslaan naar het hele avondland, maar de brandweer kreeg het vuur omstreeks drie uur vannacht onder controle. “De ruwe structuur heeft het overleefd, maar de meest breekbare, waardevolle elementen die de metafoor zo rijk maken, zoals de glasramen, zijn onherroepelijk verloren gegaan.”, huilt een woordvoerder van de Parijse brandweer.

Volgens kenners zal het nog decennia duren eer de metafoor helemaal heropgebouwd is. Vast staat dat westerse cultuur nooit nog helemaal hetzelfde zijn.

 

 

 

 

9 reacties op "Metafoor voor westerse cultuur brandt uit"

 1. Het zou veroorzaakt zijn door een verhitte discussie tussen Quasimodo en zijn Esmeralda. Tja, wat wilt ge als ge al 500 jaren op elkaars kap zit?
  Trouwens, die andere klokkenluider, Assange, voelt tegenwoordig ook het vuur aan de schenen. Iets epidemisch onder klokkenluiders?

  Beantwoorden.
 2. Bovenstaand artikel waarin de Notre-Dame als metafoor voor de westerse cultuur beschouwd wordt is inmiddels ontmaskerd als hoax nummer 8 in deze oplijsting. Het is maar dat u weet dat De Raaskalderij een forum is van Dries Van Langenhove, hoofdraaskaller van het gouwgebied Vlaams-Brabant.

  Beantwoorden.
 3. Slecht nieuws voor de Franse president. Op de Parijse terrasjes is de vraag naar de macron helemaal in elkaar gestort en zit iedereen plots te roepen om een notre dame blanche.

  Beantwoorden.
 4. Premier Michel besliste gisteren nog om de eeuwenoude beuken in het Zonienwoud aan Parijs te schenken om het dak van de Notre Dame te herstellen. Critici vermoeden dat dit een manoeuvre is om een ruimte te scheppen voor de inplanting van het nieuwe Brusselse Shopping Center Notterdam de BXL. Oud-burgemeester Thielemans vond “Dame e schuun geste gedoon emme…”

  Beantwoorden.
 5. Er was net een misviering aan de gang, misschien waren ze te veel wierook aan het opstoken en zijn er gensters in het eeuwenoude dakgebinte geschoten? Door gaten het oculus?

  Misschien was het een terrorist die eigenlijk heel de zaak wilde laten ontploffen, maar per ongeluk alleen het dak in de fik heeft gezet?

  Ondertussen wil Macron dit in vijf jaar herstellen. Terwijl hij elke dag 500€ aan make-up en haarlak uitgeeft. En zijn vrouw wellicht nog meer. Zucht.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter