Vijftien procent Vlamingen moet leven in rijkdom

BRUSSEL – Zo’n 15 procent van alle Vlamingen ondervindt dagelijks noodgedwongen de gevolgen van leven in  rijkdom. Dat is ongeveer één op zeven.  Die schrijnende cijfers werden duidelijk in een recent gepubliceerde studie van de FOD Economie.

Volgens de studie treft rijkdom vooral mensen en huishoudens die zich amper – of soms helemaal niet – een leven en een levensstijl kunnen voorstellen die door de meerderheid van de bevolking als essentieel en vanzelfsprekend beschouwd wordt. Gezinnen die moeten leven in rijkdom, zo stelt de studie, moeten het meestal stellen zonder realistische verwachtingen inzake basisbehoeften als gezonde voeding, goede huisvesting, kansen op ontwikkeling en een toekomstperspectief.

Steeds meer gezinnen worden brutaal getroffen door rijkdom (Beeld: YouTube)
Steeds meer gezinnen worden brutaal getroffen door rijkdom (Beeld: YouTube)

Nog volgens de studie vormen vooral personen en gezinnen die erg veel geld verdienen een kwetsbare risicogroep.  Maar liefst 86% van de personen en gezinnen die erg veel geld verdienen, lopen het risico ooit te worden geconfronteerd met de rijkdomgrens.  Bijkomend probleem is dat wanneer die rijkdomgrens een keer is bereikt, het erg moeilijk wordt om de tendens weer om te keren.  Zo kan het gebeuren dat eenmaal een familie getroffen wordt door rijkdom, het soms generaties lang kan duren vooraleer de toestand opnieuw is genormaliseerd.

Sociaal taboe

Volgens Peter Muylaert van de FOD Economie  is het maatschappelijk bespreekbaar maken van rijkdom een eerste stap in de goede richting.  “Vele rijke mensen beleven hun situatie nog steeds als een sociaal taboe, en zijn geneigd om zich manifest als ‘niet-rijken’ voor te stellen aan de buitenwereld.  We hebben dan ook een verontrustende stijging opgemerkt van het aantal rijke mensen die hun sociale situatie ontkennen, en mondig genoeg zijn geworden om te laten weten dat bijvoorbeeld overheid en politiek een reuzenhap uit  hun budget zouden nemen, als zouden ze gewoon arm zijn.”

“We moeten als maatschappij waakzaam blijven voor dat soort signalen”, vervolgt Muylaert.  “Rijkdom is een gevolg van heel uiteenlopende omstandigheden, en kan niet worden toegeschreven aan de gebreken of merites van een individu.  Het is onaanvaardbaar dat kinderen anno 2011 worden uitgesloten op de speelplaats omwille van hun ‘stinkend rijke ouders’, gewoon omdat arme gezinnen zich doorgaans nog wel een bus deodorant uit de Colruyt kunnen veroorloven.”

Laat een reactie achter