Soedanese identificatiemissie vraagt asiel aan

BRUSSEL – De Soedanese ambtenaren die lastens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) naar hier werden gehaald om Soedanese vluchtelingen te identificeren, hebben allemaal politiek asiel aangevraagd in België. Dat bevestigt de dienst Vreemdelingenzaken. 

In het land van Omar Al-Bashir kan een negatieve evaluatie ambtenaren het leven kosten.

Francken zit bijzonder verveeld met de zaak. “Door een groot aantal Soedanezen naar hier te halen, hoopte ik een nog groter aantal Soedanezen te verwijderen. Dat is anders uitgedraaid en er lopen nu netto meer Soedanezen rond in België. Daarvoor wens ik me oprecht te verontschuldigen. Maar goed, we gaan dat opkuisen. De problemen, hé, niet de mensen,” knipoogt de staatssecretaris.

Volgens de Soedanese identificatiemissie was de samenwerking met Belgische ambtenaren een eye-opener. “Als Belgen een fout maken worden ze niet gewaterboard of geslagen met elektriciteitskabels. Ik wist niet wat ik zag”, vertelt een lid van de delegatie. Hij wenst anoniem te blijven omdat hij represailles vreest uit het thuisland, dat het niet al te nauw neemt met de mensenrechten.

Drie negatieve evaluaties

“Hier kun je, ook na een zware fout, rustig blijven werken. Pas als je drie keer op rij een negatieve evaluatie krijgt, moet je stilaan beginnen vrezen voor je job. Maar zelfs dan hoef je niet te vrezen dat je morgen geen ogen meer hebt, of dat je voormalige collega’s achter je gezin aan gaan. Het personeel mag hier zelfs de leidinggevenden evalueren! Als ik dat zou doen, dan hing ik morgen aan een boom”, aldus de Soedanese ambtenaar.

“Dit is, kortom, echt een land dat ik kan aanraden om naartoe te vluchten”, besluit de Soedanees. “Mensenrechten zijn de max!”

 

 

5 reacties op "Soedanese identificatiemissie vraagt asiel aan"

Laat een reactie achter