Horeca Vlaanderen ijvert voor verhoging alcoholpercentage in pils

Afgelopen dinsdag hebben AB InBev en Alken Maes – de twee grootste bierproducenten van ons land – aangekondigd dat de bierprijs vanaf 1 maart 2012 met 6 procent zal stijgen. De horecasector staat op haar achterste poten en eist op haar beurt compensaties in de vorm van een verhoging van het alcoholpercentage in alle dranken.

De bierproducenten wijzen op de toegenomen loon- en grondstofkosten om de prijsstijging te verantwoorden, maar de caféhouders zijn bang dat de hogere prijzen klanten zullen afschrikken. Horeca Vlaanderen dringt dan ook aan op compensatiemaatregelen. Garry Zwelgebaert, voorzitter van de belangenvereniging, heeft prompt een eis ingediend in het Vlaams parlement om het alcoholpercentage van alle pils met 6 procent te verhogen, zodat de consument op die manier zeker niet meer zal moeten betalen om hetzelfde intoxicatiepeil te bereiken. “Ons cliënteel zal helaas niet meer zo veel kunnen drinken als vroeger, maar we willen wel de garantie kunnen blijven bieden dat men met een even groot stuk in zijn voeten naar huis kan gaan na een avondje pintelieren,” zegt Zwelgebaert.

Een pils met 6% extra alcohol is niet meer te onderscheiden van een zwaar bier (Beeld: Flickr)
Een pils met 6% extra alcohol is niet meer te onderscheiden van een zwaar bier (Beeld: Flickr)

Het parlement houdt het voorstel in beraad, tot is onderzocht hoe deze maatregel de rest van het drankenlandschap zal beïnvloeden. Een pils met zes procent extra alcohol is immers in niets meer te onderscheiden van een zwaar bier, waardoor deze laatste categorie op zijn beurt met zes procent verhoogd zou moeten worden. Maar dat brengt trappisten rechtstreeks in concurrentie met de wijnen, waardoor deze een trapje hoger opschuiven in de richting van de fruitjenevers. Zo zou een Westmalle Tripel bijvoorbeeld klimmen van 9,5 procent naar 15,5 procent, en een glas Château de Vaugelas (Corbières) uit 2009 van 13.5 naar 19.5 procent. Sterke dranken zouden heel sterke dranken worden: een  Filliers Pure graanjenever zou van 38 naar 44 procent gaan, een glas Dalwhinnie Single Highland Malt Scotch Whiskey van 43 naar 49 procent en een shot Everclear Grain Alcohol van 95 naar het voorheen onhaalbaar geachte 101 procent.

Royco Minute Soup

Een merkwaardig, maar door Horeca Vlaanderen geenszins ongewenst neveneffect is bovendien dat ook dranken die op dit moment alcoholvrij zijn een alcoholpercentage zouden krijgen.  Spuitwater, cola en Royco Minutesoep zouden met de nieuwe regeling 6 procent alcohol bevatten om de aldus ontstane leemte aan de onderkant van het alcoholische spectrum op te vullen. AB Inbev zal daarover binnenkort overleggen met Spa Barisart en The Coca-Cola Company.

Zwelgebaert hoopt op een snelle inwilliging van de eis. “De gewone cafébaas verzuipt. Kijk maar naar het waanzinnige aantal faillissementen (meer dan 2000 in 2011, nvdr.) als gevolg van het rookverbod”, zo klaagt Zwelgebaert. “Daarbovenop de prijs van het bier verhogen zou de doodsteek zijn.  Compensaties zijn niet enkel rechtvaardig maar levensnoodzakelijk voor de sector.  Het verhogen van het alcoholpercentage van alle dranken zou al een eerste  stap in de goeie richting zijn”, klinkt het.

Laat een reactie achter