Regering verhoogt pensioenleeftijd Tom Boonen

BALEN/ROUBAIX – De federale regering heeft beslist dat wielrenner Tom Boonen twee jaar langer moet werken. “We zien hem te graag koersen”, verklaart minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR).

Dankzij de regering zou Tom Boonen Parijs-Roubaix nog een zesde keer kunnen winnen. (Foto: Roxanne King)

“Tom is nog maar 36, moet je weten. Welk signaal geven we als we mensen in de fleur van hun leven, die nog zoveel moois kunnen verwezenlijken in hun professionele carrière, zomaar met vervroegd pensioen laten gaan?”, vraagt minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) zich af. “Als we de gewone man vragen om tot zijn 67ste te werken, dan kunnen we een superman toch zéker om een extra inspanning vragen?”

“Wij willen gewoon dat Tom wat meer ambitie toont. Waarom zou je carrière geslaagd zijn met slechts vijf kasseien op je schouw? Een zesde, een zevende misschien, dat moet toch mogelijk zijn?”, droomt premier Michel (MR) luidop.

De vakbond is echter niet te spreken over de eenzijdige beslissing van de regering. “Wielrennen is een zwaar beroep. maar iemand met zijn gat comfortabel in het pluche, die nog nooit 280 kilometer over de kasseien heeft gedokkerd, kan zich dat amper voorstellen”, fulmineert Boonens ploegmaat Philippe Gilbert, voorzitter van de socialistische Waalse wielervakbond FGTB Pedal. “De koers is vaak eentonig en gevaarlijk werk. Niemand die dat volhoudt tot zijn 37ste, laat staan zijn 40ste.”

De pedallo’s dreigen ermee om het werk neer te leggen tijdens de Waalse voorjaarsklassiekers als de regering niet op haar beslissing terugkomt. Toch houdt die voet bij stuk. Als Tornado Tom van zijn volledige minimumpensioen van ongeveer 726 euro bruto per maand wil genieten, mag hij het peloton dus pas op zijn 38ste vaarwel zeggen.

Na zijn pensioen kan Boonen volgens de regering wel onbeperkt blijven bijklussen. “Er zijn criteria en kermiskoersen genoeg die van ongeduld trappelen om de bom van Balen aan de start te zien verschijnen. Om nog maar te zwijgen van al die fietsvakanties die ex-coureurs betalen om mee te rijden. Het zou waanzin zijn mocht de staatskas de belastingen op al die extra inkomsten derven”, aldus minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Landingsbaan

Boonen zelf laat de controverse niet aan zijn hart komen. “Op dit moment wil ik alleen die vijfde kassei binnenhalen. Al de rest is ruis. Maar als straks na mijn overwinning blijkt dat ik toch nog twee jaar langer moet werken, dan moet ik eens met Patrick (Lefevere, manager van het Quickstep-team, nvdr.) klappen want zo een landingsbaan, dat zie ik niet echt zitten. Een beetje uitbollen als knecht van Nikki of de Fille, het zou een stom einde van mijn carrière zijn.”

De pensioenleeftijd van professionele politici wordt vooralsnog niet verhoogd.

5 reacties op "Regering verhoogt pensioenleeftijd Tom Boonen"

  1. Ik stel voor dat Tommeke vanaf nu nog enkel bergaf rijdt en bij “plat of bergop” bij Lefevere in de auto stapt … Zo kan hij zeker nog een paar jaartjes perfect uitbollen….

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter