#metoo: mannen delen massaal verhalen over schending van hun recht op verdediging

In een pakkend filmpje getuigde mediafiguur Bart De Pauw gisteren over de schending van zijn recht op verdediging. Hij is lang niet het enige slachtoffer, zo blijkt. Mannen delen massaal hun eigen verhaal over grensoverschrijdende beschuldigingen en juridische intimidatie met de hashtag #metoo.

Anonieme beschuldigingen: Iedereen wist wel dat het gebeurde, maar niemand zei er iets van. De Pauw doorbreekt nu het taboe door er publiekelijk over te getuigen. Advocaten tillen zwaar aan de feiten. ‘Daders zijn zich vaak van geen kwaad bewust, maar het menselijk leed dat ze met hun getuigenis veroorzaken is enorm. Anoniem beschuldigen is nu eenmaal erg makkelijk en gebeurt vaak achteloos, achter de schermen en tussen de bedrijven door”, aldus strafpleiter Joris Van Cauter.

Door het publieke karakter van de beschuldigingen worden volgens Van Cauter ook de rechten der verdediging geschonden. “Zodra de beschuldigingen geuit zijn, is het kwaad geschied. De zogenaamde dader is aan de schandpaal genageld en kan zich niet meer verdedigen. Kijk maar naar Bart De Pauw: die is in één klap zijn inkomen én zijn reputatie kwijt, gewoon omdat meerdere vrouwen, onafhankelijk van elkaar, ongeveer hetzelfde verhaal over stalking vertellen.”

“Het is niet eenvoudig om met je verhaal naar buiten te komen. In onze maatschappij genieten slachtoffers nu eenmaal een bijzonder hoge status. Daarom is het getuigenis van een rolmodel als Bart De Pauw zo ontzettend waardevol: het bewustzijn rond de problematiek neemt toe, en eindelijk durven mannen hun recht op wederwoord terug op te eisen”, besluit Van Cauter.

3 reacties op "#metoo: mannen delen massaal verhalen over schending van hun recht op verdediging"

  1. Elke man weet dat, eenmaal van zijn ballen ontdaan, een eigen identiteit ook tot het verleden behoort. Anonimiteit is dan geen keuze meer, maar de harde realiteit! (Toch nog iets dat hard is onder de gegeven omstandigheden.)
   Waar ben jij van ontdaan, m. Anonie?

   Beantwoorden.
 1. Niet alleen zijn verdenkingen, ‘roddel’, en daaruit voortkomend als democratische ratio anonieme beschuldigingen vaak bijna een vorm van telepathie in buurt of dorp, ze werken ook zo op internet (door). Humor wordt ernst en ernst humor. De ander omlaag halen impliceert dat je zelf stijgt, het is een kwestie van de herdefiniëring van publiek en privé die omgedraaid worden. Want niemand herkent het onderscheid meer. Men redeneert zonder zelfkennis van publiciteit naar privacy.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter