Limburgse mijnen binnenkort weer open

WATERSCHEI – Omwille van scheurtjes in de reactorvaten blijven de kerncentrales van Doel 3 en Tihange 2 voorlopig gesloten. Om grote stroomonderbrekingen te voorkomen overweegt staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet nu een herwaardering van de Limburgse mijnen.

“We kunnen het ons niet permitteren dat ons land zonder stroom valt,” legt Wathelet uit. “Binnen twee jaar zijn er alweer federale verkiezingen, dus langetermijnoplossingen met groene zever als ‘hernieuwbare energie’ kunnen we ons nu niet meer veroorloven. Er zit niets anders op dan als hongerige raven het laatste zwarte goud van onder Limburg weg te pikken, om zo de nationale stroomvoorziening te kunnen garanderen.”

Stroom immigranten

Weldra ziet het hier weer zwart van het werkvolk (Foto: P. Hermans CC BY-SA 3.0)
Weldra ziet het hier weer zwart van het werkvolk (Foto: P. Hermans CC BY-SA 3.0)

Lokaal gemeenteraadslid in Waterschei Hubert Terrillens (VB) is alvast niet te spreken over de maatregel die vanuit federaal niveau wordt opgelegd. “Stroom?! Een stroom immigranten, ja. Dat gaan we hier weer op ons dak krijgen. En wie gaat dat betalen?  Nog veel liever geef ik ons belastinggeld uit aan degelijke stroom uit Duitsland of Frankrijk”, briest Terrillens via de telefoon.

De maatregel van Wathelet valt echter niet overal in slechte aarde. NMBS-topman Marc Descheemaecker toont solidariteit en engagement: “Onze technische diensten maken spoorslags een armada van stoomtreinen rijklaar. Al moeten we de kostbare steenkool met de paardentram gaan halen uit de diepste krochten van de Limburgse bodem, wij zullen zelfs tijdens de zwaarste stroomonderbrekingen zorgen dat geen enkele werknemer nog maar een minuut te laat op zijn werk zal zijn!” Descheemaecker waarschuwt wel dat het inzetten van stoomtreinen de prijs van NMBS-tickets en -abonnementen met een twintigtal procent kan doen stijgen.

Illegalen

De heropening van de mijnen is niet het enige backup-plan dat Wathelet achter de hand heeft. Naast een scheetpremie voor het inzamelen van methaangas zijn er plannen voor een tredmolenpark waar gevangenen, illegalen en ADHD-lijders de nodige stroom kunnen opwekken, en onderzoekt men de mogelijkheid om een stuwmeer te bouwen op de Leie. De keerzijde van die medaille is wel dat ofwel Kortrijk, ofwel Deinze of Waregem integraal van de kaart zal moeten worden geveegd.  “Een miniem offer”, analyseert Wathelet.

Naast het zoeken naar leefbare alternatieven voor kernenergie wil de staatssecretaris ook aan de verbruikerszijde ingrijpen. “Als we met zijn allen minder verbruiken, is er ook minder kernenergie nodig, en redden we het wel zonder Doel 3 en Tihange 2,” weet Wathelet. Hij gaf alvast het goeie voorbeeld door met zijn bedrijfspaard toe te komen op de persconferentie waar hij andere energiezuinige maatregelen zoals de herintroductie van de tikmachine ten koste van de huidige energieverspillende laptops en computers, of een totaalverbod op alle vormen van elektronische muziek voorstelde.

Laat een reactie achter