Democratie zegeviert in Rusland

MOSKOU – Dankzij De Raaskalderij kunt u hier een deontologisch verantwoord verslag lezen van de klinkende verkiezingsoverwinning van Vladimir Poetin in Rusland. Het verslag werd ons nog vóór het sluiten van de stembureaus bezorgd door onze Russische zusterkrant Novaya Raskolnikowa.

In een gewaad van eigenhandig gevangen Siberische tijgers betrad premier Poetin het tot de nok gevulde Olimpiysky Stadion in Moskou. Terwijl in het uiterste Westen van onze glorieuze Volksrepubliek de stemhokjes nog op volle toeren draaiden, liet de fierheid in het prachtig gesculpteerde bovenlichaam van onze leider nog weinig aan de verbeelding over: onze premier was president geworden!

Hoera, Poetin is president! (Foto: Presidential Press and Information Office)
Hoera, Poetin is president!
(Foto: Presidential Press and Information Office)

De door onze doorluchtige president zorgvuldig uitgekozen oppositiekandidaten namen hun verlies sportief op. Allicht zagen ze de bui al hangen bij het bekendmaken van het ijzersterke verkiezingsprogramma van Poetin. “Slechts 40% van het BNP voor landsverdediging en de belofte van minstens één vrouw in de hoge ambtenarij; tja, daarmee scoor je bij iedereen he.” zucht tegenkandidaat en multimiljardair Michael Prochorov. “Bovendien maakt Poetin zich ontzettend populair door de rijkere klasse te dwingen om minstens een aantal verlieslatende bedrijven open te houden, louter en alleen om de werkgelegenheid in afgelegen streken te verzekeren. Aangezien wij zelf tot die rijkere klasse behoren, kunnen wij die belofte niet maken.” Onze redactie verwacht dan ook zo goed als geen protestbetogingen.

Zonder de beïnvloedende ogen van een leger aan internationale waarnemers zijn de verkiezingen in alle rust en sereniteit kunnen verlopen. Een dubbel controlesysteem van webcams in de stemhokjes en doorzichtige stembussen zorgde ervoor dat alle stembrieven correct werden ingevuld. De stem is bovendien verbonden aan het rijksregisternummer, waardoor onze burgers bij twijfel hun stem achteraf nog kunnen herroepen. Door de geruststellende aanwezigheid van tot de tanden gewapende elitetroepen in de kiesbureaus, hebben we ons er bovendien van verzekerd dat iedereen, onbeïnvloed door de angst voor een Tsjetsjeense aanslag, zijn weloverwogen stem kon uitbrengen.

Een vernuftig logistiek netwerk van postduiven, afgerichte zeerobben en razendsnelle rendieren heeft ervoor gezorgd dat alle staatsburgers konden deelnemen aan deze hoogmis van de democratie, van de kleinste keuterboer op de taïga tot de uitgelote bootsjongen op een onderzeeër in de Barentszee. Wij maken geen onderscheid naar de aard van de stem. Enkel het aantal stemmen telt. De inspanningen van huidig president Medvedev om de objectiviteit en representativiteit van deze stembusslag te garanderen, zullen hem allicht geen windeieren leggen. Verwacht wordt dat de vacature van premier, die vrijkomt doordat huidig premier Poetin president wordt, door oud-president Medvedev zal worden opgevuld. Toekomstig premier Medvedev kan die stoel dan warm houden voor president Poetin, tot Medvedev in 2024 weer als kandidaat-president kan opkomen. Het is dit soort van continuïteit die onze natie nodig heeft in deze woelige tijden.

Op het feest na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag liet kersvers president Poetin zich slechts een zeer korte reactie ontvallen: “Ik dank deze overwinning aan mijn jarenlang bewind van dialoog. Zowel met wie voor mij is, als met mijn sympathisanten. Zelfs met mijn fans, en al zeker met mijn supporters. Met al die mensen wil ik open het gesprek aangaan om te werken aan een beter Rusland voor iedereen.”

Laat een reactie achter