Ieren verslapen Saint Patrick’s Day

DUBLIN – Op 17 maart herdenken de Ieren sinds jaar en dag hun beschermheilige Saint Patrick. Traditioneel wordt die dag zeer uitbundig gevierd met optochten, optredens en scheepsladingen Guinness. Dit jaar bleef het echter verrassend stil op Saint Patrick’s Day. Doordat 17 maart dit keer toevallig in het weekend viel, was het immers voor vele Ieren erg moeilijk om tijdig op te staan voor de festiviteiten.

– door Ludo van Speybraeckel –

Het gros van de Ieren geraakte niet tijdig wakker voor de feestdag
Het gros van de Ieren geraakte niet tijdig wakker voor de feestdag

De traditie wil dat niet alleen in Ierland maar ook in landen waar veel Ieren naartoe zijn geëmigreerd, buitensporig hard gefeest wordt ter ere van Saint Patrick. Het was in de Verenigde Staten dat de eerste argwaan omtrent de editie van dit jaar opdook. President Barack Obama had een afspraak met de Ierse premier Enda Kenny in het Witte Huis voorzien, maar bleef tevergeefs wachten op zijn vermoedelijk met groene stropdas getooide gast. Nadat Kenny enkele reutelgeluiden en luide boeren had ingesproken op Obama’s voicemail begon er stilaan te dagen wat er aan de hand was: premier Kenny lag stomdronken zijn roes uit te slapen in een motel in de buurt.

Alcoholvergiftiging

Kenny was niet alleen in zijn strijd met de naweeën van alcoholvergiftiging. Zowat iedereen die Iers bloed door de aderen heeft stromen, lag naar wekelijkse gewoonte in bed de overmatige bierconsumptie van vrijdagavond uit te zweten. “Ik had het kunnen weten”, klaagt de willekeurig voorbijkruipende Seth A’ Nol, die pas zondagmiddag weer is komen bovendrijven na een avondje flink doorzwelgen op vrijdagavond. “Als je na twaalf halve liters Guinness nog een fles goedkope whisky kraakt, krijg je het gegarandeerd kwaad de volgende dag. Dat we echter collectief onze nationale feestdag zouden missen door te lang in onze nest te blijven liggen, had niemand kunnen bevroeden.”

Alle grootse voorbereidingen en goeie intenties ten spijt, is het Ierse volk er dit jaar dus niet in geslaagd om op tijd op te staan voor Saint Patrick’s Day. Volgend jaar valt 17 maart op een zondag, dus zal het naar alle waarschijnlijkheid opnieuw moeilijk worden. In 2014 echter zullen de Ieren weer met trots en fris uitgeslapen gestel zichzelf plichtsbewust een oog kunnen uitzuipen om hun nationale feestdag te vieren.

3 reacties op "Ieren verslapen Saint Patrick’s Day"

Laat een reactie achter