Eerste West-Vlaamse klimaatvluchtelingen spoelen aan in Limburg

HASSELT – Limburg zet zich schrap. In een plan van de Vlaamse overheid wordt een groot deel van de provincie West-Vlaanderen tegen 2100 teruggegeven aan de Noordzee. De Limburgers vrezen dat ze massaal overspoeld zullen worden door ontheemde, West-Vlaamse klimaatvluchtelingen.

West-Vlamingen slaan massaal op de vlucht voor het wassende water. (Foto: doctoranne, CC Pixabay)
West-Vlamingen slaan massaal op de vlucht voor het wassende water. (Foto: doctoranne, CC Pixabay)

Als het van de auteurs van de studie Metropolitaan Kustlandschap 2100 afhangt, zal een groot deel van de provincie West-Vlaanderen in de loop van de 21ste eeuw worden teruggegeven aan de natuur. “We weten wat er op ons afkomt. Door de opwarming van het klimaat zal de zeespiegel minstens een meter stijgen in de komende honderd jaar”, stelt Stefan Devoldere, die de studie ontwierp. “Je kunt dan twee dingen doen: ofwel miljarden euro’s investeren om een achtergesteld gebied als West-Vlaanderen te redden, ofwel voor een fractie van die kostprijs gebieden beschermen die wel een maatschappelijke of economische meerwaarde hebben, zoals bijvoorbeeld Knokke-Heist, of Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.”

“Het is duidelijk dat er geen maatschappelijk draagvlak is om de West-Vlamingen te redden”, vervolgt Devoldere. “Dus geven we de provincie geleidelijk terug aan de natuur. Sommige West-Vlamingen zullen inderdaad hun huis verliezen, maar globaal gezien gaat niemand het verlies van wat akkerland, een lelijke dijk en wat Britse oorlogsgraven hier en daar echt erg vinden.”

Sommige West-Vlamingen verzetten zich met een verbeten, tragikomische vastberadenheid tegen het noodlot. “Doe voort en kijk niet om, dat zit in onze volksaard”, filosofeert Jean-Marie Dedecker, die een dam rond zijn huis in Middelkerke aan het opwerpen is met alle bagger die zich in de loop der jaren in zijn kelder heeft opgestapeld.

Anderen  nemen het zekere voor het onzekere en zijn nu al naar hoger gelegen gebied gevlucht. Wouter Lanooye heeft zijn hele inboedel op een stootkar geladen en is onderweg naar Haspengouw, om daar een nieuw bestaan op te bouwen. “Een heel leven zitten wroeten op het veld, tussen de patatten, en voor wat?”, mijmert de West-Vlaming. “Ik ben alles kwijt. Ik kan geen fruit plukken. Patatten planten, dat is wat ik doe.”

Limburg is alleszins niet voorbereid op de komst van tienduizenden notoir slechtgeluimde immigranten die de taal niet spreken, schat gouverneur Herman Reynders in. “We kunnen deze sukkelaars niet eens als vluchteling erkennen aangezien klimaatverandering en de stijgende zeespiegel officieel nog niet erkend zijn door de Internationale Vluchtelingenconventie als een legitieme reden om je land te ontvluchten.”

Ook de gewone Limburger vreest dat de massale immigratie van gesloten, boerse West-Vlamingen het beroemde Limburggevoel onder druk zal zetten. “Elkaar vriendelijk begroeten op straat werkt maar als het van beide kanten komt. Ik weet niet of ik die moeite nog zal doen als ik toch alleen maar een norse blik terugkrijg van iemand die zwijgend op zijn spade leunt”, vreest Mia Marynissen uit Sint-Truiden.

6 reacties op "Eerste West-Vlaamse klimaatvluchtelingen spoelen aan in Limburg"

 1. ik zou oek geeren kommen mor allene asse dor oek nen nva emmen want dedie moeten ni emmen van de sossen die ze dan allemaal in de noortzee kunnen fertrinken en ik oek nie en dedecker is ne goeien tiep azoo dienen bagger bijeen spaaren en dan kannek oek op em stemmen want hij zit toch azoo goed as bij den nva khep dat van ooren zeggen van mijne vrient bart op tskoon verdiep

  Beantwoorden.
 2. Allemaal goed en wel, maar ze passeren allemaal aan ons deur hier in “file vanaf” Erpe-Mere en de stank is echt ondraaglijk! Ze nemen blijkbaar ook hun mestoverschotten mee om de zanderige grond in de Limburg op polderkwaliteit te brengen en wij kunnen de bruine streep achter hun g*t opkuisen. Wie gaat dat betalen? Toch niet die boerkes die hun geld in L&H in Ieper hebben gestoken vermoed ik. En wellicht ook niet ons regeringen want ik zie dat nergens in het regeerakkoord staan…

  Beantwoorden.
 3. Godver de godver, Talloze pathetische imbecielen uit het ganse landeke , hopen dit jaar minstens dertig seconden aandacht van de Hapsengouwers te krijgen met hun vespakes. De meelijwekkende losers zijn al vorig weekend in de regen van start gegaan op zoek naar niet bestaande bloesems, en dan zou er nu nog een karrevracht haveloze West-Vloamingen bijkomen.

  De incapabele rukkers sparen meestal jaren voor zo’n vespabelevenis. Vorig jaar viel de aandacht voor de kansloze oetlul Johnny tijdens de zomer redelijk tegen. Zelf wijt hij dat aan het feit dat de vespa te goed was afgesteld . “Dat moet slechter kunnen.”

  Vele van die deplorabele stakkers kijken uit naar een aanblik van die onnozele bloesems, roepend en zingend onderweg: “Ik heb echt goesting dit jaar.” Tot de komst van de Wrst-Vlaamse hunnen waren Kevin en Kimberley de meest bekende bloesemfans. Vorig jaar hadden ze weinig geld om echt uit te pakken, maar in oktober wonnen ze nog 10 euro met een kraslot. Dat hebben ze natuurlijk meteen in de pot gelegd om zo’n belachelijke overdekte vespa te huren. “Die schijnen veel meer lawaai te maken, vooral voor ze halverwege in panne vallen” meent Kevin.

  Kevin en Kimberley zullen zoals elk jaar om vijf uur klaarstaan, weer of geen weer. Ze kiezen traditiegetrouw voor de route via de Chaussée d’amour in Brustem, in de hoop dat ze daar tenminste wat zien als ze in panne liggen. Het in- en intrieste duo gaat vervolgens met een volkomen misplaatste triomfantelijke blik het industriepark van St_Truiden op , omdat ze nog steeds de weg niet weten en in de verwachting daar een slechthorende garagist te vinden.

  De meeste Zuid_limburgers zijn bekend met de kinderlijke sensatiezucht van deze en andere gedegenereerde stumperds. Burgemeester Veerle Heeren van Sintruin: “Het is voor de hele buurt al jaren duidelijk dat die vespatoeristen Darwins ontwikkelingstheorie volledig omkeren. Eigenlijk verbaast het ons dat deze mensen de rest van het jaar blijkbaar functioneren in de gewone wereld. Of zitten ze de hele tijd in de patatten ?”

  Met hun overdekte vespa verwachten die dieptrieste mongolen dit jaar eindelijk respectvolle blikken af te dwingen, niet wetende dat niet iedere Limburger z’n tweeloop heeft ingeleverd.

  Beantwoorden.
  1. Tja, en wij die dachten dat IEDEREEN welkom is in Limburg?
   Laat die Vespa-freaks gewoon een reeks ingeweken gasarbeiders plat rijden, dan ben je daar ook vanaf. Doen ze iets nuttigs toch? En dat summum van Italiaanse techniek krijgen ze dan zeker niet meer aan de praat door de restjes vel en haar die tussen de lagers blijven plakken.
   En je krijgt er een boost van het Limburg gevoel door.
   Mijn bescheiden mening!
   Ik ben geen racist, maar…

   Beantwoorden.
   1. Nie vergete dat het net die ingeweken gastarbeiders zijn die op die Vespa’s (van hun moederland) rondrijden. Maar ook de Antwerpenaren die elk jaar langs komen met een kinderwagen zonder kind in en dan het fruit van de bomen zitten af te schudden zijn een plaag. Misschien toch maar best een muur bouwen rond Limburg?

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter