Geen zomerreces door vragen Vlaams Belang

BRUSSEL – De Vlaamse regering zal dit jaar uitzonderlijk geen vakantie nemen, en zal heel de zomer hard moeten blijven doorwerken. Dat is nodig om aan de niet aflatende stroom van prangende parlementaire vragen van Vlaams Belang te kunnen blijven tegemoetkomen.

– door Ludo van Speybraeckel

De prangende vragen van Wim Wiener (Vlaams Belang) dwingen het Vlaams parlement tot overwerk

Zo diende volksvertegenwoordiger Wim Wiener (Vlaams Belang) de schriftelijke vraag in waarom op de toiletdeuren van ‘Zus en Zo’ (het café in de populaire VRT-soap ‘Thuis’, nvdr.) de Franstalige opschriften ‘Hommes’ en ‘Femmes’ prijken. Die prangende kwestie werd door een speciaal ingerichte commissie onder leiding van Mediaminister Ingrid Lieten alvast professioneel opgelost. “De VRT wil ‘Thuis’ plaatsen in een realistische omkadering. Het gebruik van andere talen bij sommige decoratieve opschriften komt in werkelijkheid ook voor”, was de bevredigende slotconclusie.

Waldek

Nu het mediadebacle rond het gebruik van Franstalige opschriften in een Vlaamse serie is opgelost, kunnen de ministers hun toewijding en expertise inzetten voor de overige vragen van Vlaams Belang. Zo wordt de Poolse Waldek Kozinsky, in diezelfde serie ‘Thuis’, verdacht van zwartwerk. “Door de Poolse loodgieter Waldek als sympathiek en aaibaar voor te stellen, vergoelijkt de VRT zwartwerk. Voor de hardwerkende Vlaming die zijn centen zuur maar eerlijk verdient, is dat een onaanvaardbare kaakslag die dagelijks aan de kijker wordt uitgedeeld”, aldus Marijke Dillen (Vlaams Belang).

Ook minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) blijft deze zomer noodgedwongen aan de slag, door een lastige vraag van parlementslid Jan Penris (Vlaams Belang). Die vroeg zich af of Vlaamse scholieren geen vertekend beeld van Vlaanderen krijgen doordat hedendaagse atlassen Vlaanderen steevast als piepklein afbeelden ten opzichte van “andere grote Europese machten als Frankrijk of Duitsland. Door de cilinderprojectie die in de meeste atlassen wordt gebruikt, ziet Vlaanderen er geheel onterecht maar wat schlemielig uit. Wij willen weten waarom daar niets aan gedaan wordt”, vraagt Penris zich af.

17 commissies

In totaal richt de regering 17 commissies op om alle vragen van Vlaams Belang te beantwoorden. Daarmee spreekt de Vlaamse overheid zeer duidelijk de recente kritiek tegen als zouden veel parlementsleden overbodig, lui en talentloos zijn.

De parlementaire vragen van Vlaams Belang

 • Waarom bestaat er geen verplichte taaltest voor Antwerpse hoeren?
 • Waarom zijn Vlaamse fruitvliegjes meer aangetrokken tot uitheemse fruitsoorten, en wat wil de minister hieraan doen?
 • Waarom doet Vlaanderen niet mee aan het EK voetbal, terwijl dat een unieke kans voor internationale profilering is?
 • Waarom zou een politieman op ieder kruispunt in Vlaanderen onbetaalbaar moeten zijn?
 • Waarom heeft het slechte weer het altijd op onze Vlaamse kust gemunt?
 • Waarom heeft Eva Brems wél een probleem met de witte puntmuts-boerka’s van onze leden?
 • Is het in onze Westerse beschaving nog langer houdbaar dat zon dagelijks in het oosten opkomt?
 • Worden de stemformulieren wel gemaakt van inheemse boomsoorten? Of is het een onoverzichtelijk allegaartje van al dan niet illegaal gekapte en goedkope buitenlandse bomen? En wat is de invloed daarvan op het stemgedrag?
 • Kunnen we het woord ‘computer’ niet verplicht vervangen door het Nederlandstalige woord ‘rekenaar’?
 • In de telefoongids wordt er op dit moment uitsluitend alfabetisch gerangschikt. Zou het niet overzichtelijker en efficiënter zijn om eerst te ordenen op ras en daarna pas alfabetisch?
 • Hoeveel witte en hoeveel bruine koeien zijn er eigenlijk in Vlaanderen?
 • Wat is het kadastraal inkomen van het koningshuis? En wie moet dat betalen?
 • Is kleurenwiezen nog wel wenselijk als we ook het perfect kleurloze alternatief van gewoon wiezen hebben?

Eén reactie op "Geen zomerreces door vragen Vlaams Belang"

 1. Zeer geslaagd! Ik vroeg me ook al af waarom ze ministers in hemelsnaam met zo’n stomme vraag bestoken. Het verbaast me (enfin, eigenlijk niet) dat ze alleen Frans aanvallen. Thuis gebruikt ook Latijnse termen, als dat al niet even verwerpelijk is (ha ja, want dat legde de basis voor Frans)! Iemand heeft er “cataract”, wat in het beschaafd Nederlands toch wel “staar” hoort te zijn zeker? En kunnen we in het sportjournaal niet beter het woord “oefenmeester” gebruiken in plaats van de veel te Engels aanvoelende woorden “coach” of “trainer”?

  Dat beloven nog spannende afleveringen van Villa Politica te worden komende weken.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter