Aalsters burgemeester Christophe D’Haese: ‘Brusselaars niet welkom in onze cafés’

In Brussel moeten cafés vanaf vandaag een maand lang de deuren sluiten. Dat heeft minister-president Rudi Vervoort (PS) aangekondigd na de vergadering van de provinciale crisiscel. Intussen weigert Aalsters burgemeester Christophe D’Haese (N-VA) om getroffen cafégangers op te vangen.

Door de strengere coronamaatregelen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vreest D’Haese dat Brusselse tooghangers zullen uitwijken naar het nabijgelegen en vlot met de trein te bereiken Aalst, waar de cafés vooralsnog wel openblijven, zij het slechts tot 23:00 uur.

“Het spreekt voor zich dat die mensen geholpen moeten worden”, klinkt het bij de Aalsterse burgemeester. “Maar er zijn grenzen aan de alcoholische solidariteit en ik geloof dat die grens nu bereikt is”, aldus D’Haese die als hoofd van de crisiscel en notoir tooghanger ook in nauw contact staat met de horeca in zijn regio.

Christophe D’Haese (l.) staat in nauw contact met de plaatselijke horeca.

Die betwist echter dat de maximumcapaciteit in Aalsterse cafés al is bereikt. Ook de Aalsterse ziekenhuizen geven aan dat de deuren niet alleen openstaan voor covid-patiënten uit Brussel, maar dat de spoeddiensten ook klaar staan om Brussels cafévolk te behandelen voor de eventuele gevolgen van hun horecabezoek, van alcoholintoxicatie, fracturen en steekwonden tot ongewenste zwangerschappen.

Federaal spreidingsplan voor dronkelappen

Het lijkt er dus op dat de Aalsterse burgemeester alleen staat met zijn demarche. Bovendien is het nog maar de vraag of hij de plaatselijke cafés zomaar kan sluiten voor Brusselaars. “De uitspraken druisen alleszins in tegen het federale spreidingsplan voor dronkelappen”, aldus kersvers federaal minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (sp.a)

Intussen geven de Brusselaars aan dat ze van dat spreidingsplan geen gebruik zullen maken. “Naar zo’n bekrompen provinciaal nest als Aalst komen? Wat hebben we daar verloren? Dan staan we nog liever een hele maand droog.”

2 reacties op "Aalsters burgemeester Christophe D’Haese: ‘Brusselaars niet welkom in onze cafés’"

Laat een reactie achter