Schrijnend: Dit meisje moet elke dag dertien meter lopen voor stabiele wifi-verbinding

Het kan nog steeds: in België, in 2015. De 14-jarige Nathalie Doriën moet elke dag 13 meter lopen voor een stabiele, draadloze internetverbinding. In haar eigen kamer heeft ze geen ontvangst.

Nathalie moet elke dag 13 meter lopen voor wifi.
Nathalie moet elke dag 13 meter lopen voor wifi.

’s Morgens vroeg moet Nathalie al om kwart voor zeven opstaan om haar sociale media-accounts – Facebook, Instagram en Snapchat – te checken. Daarvoor moet ze de volle 13 meter, trap en gang inbegrepen, lopen naar de woonkamer. Daar staat de enige draadloze router van het huis. In haar eigen kamer heeft ze geen ontvangst, net zoals in de meeste vertrekken van de bovenverdieping. De vloer is er te sterk geïsoleerd en het ontbreekt haar vader aan de technische kennis om een extra hotspot te installeren. De verbinding in de woonkamer moet ze delen met haar moeder, haar vader en haar oudere broer en zus. Daardoor treden er vaak netwerkvertragingen op, zeker als haar broer een aflevering van Game of Thrones aan het downloaden is. Soms duurt het wel zeven of acht seconden voor de Facebook-app op haar iPhone 5c refresht.

Nathalie is slechts één van de vele honderden kinderen in ons land met thuis een slechte wifi-ontvangst. Toch houdt ze de moed erin: “Mijn zus gaat volgend jaar rechten studeren aan de universiteit. Als ze op kot zit, kan ik misschien naar haar kamer verhuizen. Daar krijgen we soms wel één of twee streepjes wifi op de smartphone!”

21 reacties op "Schrijnend: Dit meisje moet elke dag dertien meter lopen voor stabiele wifi-verbinding"

 1. Ik krijg er ook iets van als kindjes hun smartphone opbergen zonder hun Facebook status te hebben ge-update, en 25 dingen geliked te hebben. “Besef je wel dat er in Afrika kinderen heel ver moeten lopen voor een goede wifi-verbiding??

  Beantwoorden.
  1. Volgens het Guinness Book of Records is het Kunta Kinte himself die gaat lopen met de trofee van de verste zoektocht naar wifi. Hij reisde maar liefst van Gambia tot Virginia, om daar op de plantages eindelijk zijn profiel te kunnen updaten. Daar had hij ondertussen alle reden toe…

   Beantwoorden.
 2. Mijn nonkel zegt dat, als die van de foto maar 14 jaar oud is, dat een spijtige zaak is, want anders had hij met plezier zelf die 13 meter naar haar kamertje afgelegd om haar alle hoeken van haar sociale media te laten zien! Zonder wififi.

  Beantwoorden.
  1. @NonkelVanGrauwel via @MarcVI
   We hebben in de lessen e-safety op school geleerd dat kerels met een OZ-tag (OnZichtbaar) in de praktijk meestal effectief OZ (Ouwe Zakken) zijn. Het spijt me nonkeltje, maar voor jou blijft vanavond de webcam dicht. Als je nu zo’n 35 jaar jonger was geweest had ik je mss wel leuk gevonden.
   Jammer, ik ging net wat nieuwe dingetjes uitproberen in de webcamsessie straks…

   Beantwoorden.
   1. De reactie van nonkel is niet voor publicatie geschikt. Meer dan de woorden ‘ge kunt mijn…’, ‘eens aan voelen’ en ‘rozijnenbrood’ durf ik niet te herhalen hier. De rest verzin je er zelf maar bij.
    Tante laat nog weten dat ze in deze volledig achter haar echtgenoot staat.

    Beantwoorden.
 3. Al maar goed dat het kind niet in de Ardennen woont met een proximus mobile of ze werd helemaal gaga. Er is helemaal geen uur op te plakken wanneer het werkt. De ene moment is het Edge, dan weer iets anders, dan weer 3 G. Met 3 G valt te leven, duurt pak 20 seconden om een pagina down te loaden. Ik kruip hier soms vier meter hoog een boom in om mijn dongel (=mobiele modem) in op te gaan hangen.

  Beantwoorden.
 4. Het staat in het regeerakkoord Er moet bespaard worden op blokjes.. Gezinnen, ouderlingen, steuntrekkers , krijgen maar 2 Blokjes.Anderen die heel hun leven hard gewerkt hebben, en 2 of meer huizen hebben, of villa enz , 4 blokjes.Want het is de schuld van de sossen, het moet gedaan zijn met die 4 blokjes voor iedereen.

  Beantwoorden.
   1. En altijd zijn er die het plezier hier komen bederven door verstandige mensen er op te wijzen dat er dingen om te lachen zijn. Ik, en velen met mij, wens ons Joske een hoop jeuk en veel te korte armpjes om te krabben. Superieure protter!

    Beantwoorden.
 5. iPhone 5c, zus op kot, 13m lopen voor WiFi, Game of Thones downloaden (nog steeds illegaal)
  m.a.w. allemaal dik rot verwend! Der zijn hier in België zelfs gezinnen die geen internet hebben, maar niemand die daarover iets zegt, want deze mensen hoor je niet, ze hoeven hun status niet te updaten of domme foto’s te verzenden via snapchat, of te klagen via social media, gewoon omdat ze het niet kunnen! Vroeger moest ik 200m stappen om te kunnen spelen met mijn vrienden en te socializen, face to face en dat was nog plezant ook, met plezier stapten we die 200m of meer.

  Beantwoorden.
  1. Vroeger was het ook normaal dat je op woensdagnamiddag buiten ging voetballen met de vrienden. Ik meen me te herinneren dat we, wanneer we dan ’s avonds afgepeigerd thuis kwamen, toch zeker zo’n 3 à 400 meter gelopen hadden… gelukkig gespreid over een 5-tal uren!

   Beantwoorden.

Laat een reactie achter